Cătălin Dorian Florescu – “Zaira”

Am citit destule memorii şi jurnale despre vremea comuniştilor, despre colectivizare, chiaburi, confiscarea averilor, victime ale regimului comunist.
Zaira e o tânără, ce îşi trăieşte copilăria fericită alături de bunicii de la Stehaia, o familie nobilă, cu o vastă moşie ce l, ră ca părinţii să-i fie alături, avîndu-l ca prieten foarte bun pe vărul ei Zizi. Acesta o introduce pe Zaira în lumea poveştilor, confecţionându-i păpuşi degetar, nişte personaje de basm: Pagliaccio, Dottore, Panalone şi capitanul Spavento. Aceste nume de personaje mi-au amintit de seria de filme fantastice italiene Fantaghiro.

Drama Zairei începe în momentul în care Zizi moare, averea e confiscată de comunişti, ea fiind nevoită să locuiască alături de părinţii ei. E admisă prima la şcoala de actorie Caragiale, jucând alături de personajele de basm din copilăria ei, devenind o  renumită păpuşăreaşă si marionetistă.
Marea ei poveste de dragoste va fi Traian, dar această legătură nu are un final prea fericit, ea pleacă în America unde va fi nevoită să trăiască printre străini, lucrând într-un restaurant unde prepară celebrele reţete ale Zsuszei, mâncăruri delicioase cărora nimeni nu le rezistă. Se încoarce în România, după mulţi ani pentru a-şi regăsi iubirea pierdută.
Un final surprinzător, o carte cu o poveste extraordinară despre curajul şi călătoria unei femei prin viaţa ei, cu suişuri şi coborâşuri.

P.S. Pentru cei interesaţi de o lectură plăcută, cartea Zaira se găseşte la Biblioteca municipală St.L.Roth Medias şi o pot lua acasă sub formă de împrumut. Toate cele bune!

zaira

Cartea aceasta a apărut la Iaşi: Editura Polirom, în anul 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s