Grigore Leşe – “Acum ştiu cine sunt”

Să-l citeşti pe Grigore Leşe nu este un lucru atât de uşor pe cât pare la prima vedere. Să-l înţelegi, este chiar mai dificil.
Acum ştiu cine sunt este o carte de folclor pur românesc ancestral, ce oglindeşte particularităţile spirituale ale poporului român. Grigore Leşe este un călător prin viaţa satului, prezentându-ne totalitatea creaţiilor şi manifestărilor artistice ce aparţin culturii noastre spirituale din care fac parte obiceiurile din calendar atât laice cât şi religioase cum ar fi: Colindul, Pluguşorul, Paştele sau cele legate de momente cruciale din viaţa omului ca: naşterea, nunta, cu oraţiile corespunzătoare, moartea cu bocetele ei, poezia descântecelor, horitul etc.
În paginile sale, în fiecare poveste pe care o prezintă, etnomuzicologul, ne îndeamnă mereu să nu ne uităm originile, să ne descoperim strămoşii, să ne amintim cine suntem.
L-am urmărit acum de sărbători pe Grigore Leşe la un post de televiziune afirmând faptul că la sate nu există oameni săraci. Câtă vreme există ogoare, există pământ nelucrat, nu ar trebui să existe sărăcie. Înainte, tot ţăranul avea un animal, o vacă, un porc, o găină, pământ pe care să-l lucreze, se autogospodărea, era o ruşine să nu-ţi lucrezi pământul, era o legătură foarte puternică între ţăran şi pământ, dar acum… “tăţi” s-au domnit, şi-au vândut aproape tot  şi în boierimea lor, începe drama ţăranului muritor de foame, transformarea satului într-un “Manhattan ţărănesc”.
Dacă Leşe a aflat cine este, noi probabil că mai avem de căutat, dar avem cu siguranţă datoria de a păstra cu grijă ultimele rămăşiţe ale eposului nostru popular.

5

Grigore Leşe Acum ştiu cine sunt,  Editura Humanitas, Bucureşti, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s