Alexandra Noica-Wilson “Treziţi-vă suntem liberi”

În “Treziţi-vă suntem liberi”, autoarea, fiica filozofului Constantin Noica, povesteşte  despre copilăria ei, despre plecarea lor , a fratelui Răzvan şi a mamei la Londra, în Anglia.
Acţiunea cărţii se petrece în anii comunismului lui Gheorghe Doja şi a Cortinei de Fier, atunci când Constantin Noica locuia în oraşul Câmpulung Muscel având domiciliu obligatoriu, pe zece ani.
A stat aici până în 1958, când a fost arestat de Securitate şi condamnat 25 de ani, din care a făcut doar şase, fiind graţiat în 1964.
Filozoful, intuind ce urmează să se petreacă în ţară, divorţează de comun acord de soţia lui, Wendy Muston, deoarece era cetăţeancă britanică, şi nu dorea ca să  îngreuneze plecarea ei şi a copiilor, în Anglia.
Ajunsă în Londra, Alexandra îşi aminteşte de copilăria din România, de umilinţele pe care le-a îndurat, de frica de Securitate, mâncarea la raţie, marmelada care se găsea în lădiţe de lemn şi care se vindea “tăiată în calupuri de diferite mărimi, fiind ambalată în hârtie de proastă calitate”.
Trecând ceva ani, se hotăreşte împreună cu Răzvan, să  scrie scrisori către Nicolae Ceauşescu, preşedintele României, pentru a i se permite tatălui lor să-i viziteze.
Acest lucru s-a şi întâmplat mai târziu,  în anii 1972, 1977 şi 1983, când ea era deja căsătorită, avea şi copii, iar Răzvan a îmbrăţişat viaţa monahală, devenind călugăr,  fratele Rafail.
Ultima dată când l-a văzut pe tatăl ei, a fost în 1985, la Paris şi Alexandra povesteşte cum într-o seară, mătuşa ei i-a făcut o surpriză lui Noica invitându-i pe prietenii lui: Emil Cioran şi Mircea Eliade, un moment extraodrinar, deoarece cei trei prieteni nu s-au mai văzut de la plecarea acestora din România.
O carte excelentă, cu multe amintiri şi poveşti din perioada comunismului românesc.
V-o recomand!.

alexandra noica-wilson

Alexandra Noica-Wilson “Treziţi-vă suntem liberi”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s