Istorii locale : Vechiul Muzeu, vechea Bibliotecă, fostul Café Bar sau … casa Morscher

Clădirea amplasată în actuala Piaţă George Enescu (vechea Kleine Marktplatz), nr. 3, este una dintre cele mai deosebite construcţii aflate în perimetrul central al oraşului Mediaş.
Departe de a fi un obiectiv cu o mare vechime, aşa cum suntem obişnuiţi să catalogăm majoritatea monumentelor istorice, acesta se impune prin măreţia şi grandoarea arhitecturii sale.
A fost construit la începutul secolului al XX-lea pe locul a trei parcele aflate iniţial în acel punct, în vecinătatea fostei proprietăţi a familiei Hann von Hannenheim.
Din punct de vedere arhitectonic, faţada sudică a clădirii, care reprezintă şi cea mai mare parte vizibilă, este marcată la spaţiul parterului de două goluri ample în forma unor arcuri simple, utilizate pentru acces şi vitrină. Colţul de sud-est este sprijinit pe o coloană înaltă, care se ridică pînă la nivelul etajului şi sub care se formează două goluri de trecere în arc semicircular utilizate pentru accesul mai facil în gangul interior. Faţada estică este realizată într-un mod asemănător, cu excepţia nişei arcuite obturate, care închide în acest mod spaţiul curţii interioare.
La nivelul etajului, ferestrele sunt prevăzute cu ancadramente arcuite, suprapuse de un decor de lambrechine. Între ele se regăsesc alte motive decorative dreptunghiulare sau sub formă de brâuri, împodobite cu ghirlande şi volute, realizate din tencuială.
Tot la etaj, colţul clădirii, scos în rezalit, este prevăzut cu un balcon cu balustradă. În partea superioară a acestuia, atât pe latura de sud cât şi pe cea estică, peste decorul de lambrechine se regăseşte „piesa de rezintenţă” – reprezentarea în relief a unui vultur cu aripile desfăcute, ce pare un adevarat protector al întregii clădiri.
Construcţia poate fi considerată una dintre cele mai reprezentative clădiri din Mediaş edificate în stilul Art Nouveau de la începutul anilor 1900. Această formă de exprimare arhitectonică, cunoscută în epocă şi sub denumirile de Jugenstil, Secession sau Arts & Craft, a reprezentat un curent estetic derivat din inspiraţia formelor vegetale şi animale, fiind un precursor al perioadei moderniste.
Pe plan local, edificiul are o istorie destul de bogată în memoria colectivă, datorită faptului că din anul 1949 aici va fi sediul Muzeului Raional Mediaş, ulterior va deveni sediul Bibliotecii Municipale, iar de la sfârşitul anilor 1960 – binecunoscutul Café Bar.
Însă, la începuturile sale, a fost proprietatea familiei Morscher.

Viorel Ştefu

2010_0407strazimediesene0108       DSC02680

DSCF9030      DSCF9031

Bibliografie :

Alexandru Avram, “Topografia monumentelor istorice din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul istoric”, Sibiu, 2006.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – “Mediasch. Ein Historischer Streifzug durch  Siebenbürgisch-Sächsische Stadt an der Kokel “, Sibiu, 2009.

Alte articole privind istoria orașului Mediaș găsiți aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s