Aniversare Marţian Negrea

martian negrea

Compozitorul şi muzicologul Marţian Negrea s-a născut la Vorumloc (azi Valea Viilor), la 29 ianuarie 1893. A urmat Şcoala elementară din satul natal, iar studiile liceale  la Dumbrăveni şi Odorhei. Seminarul Teologic sibian a fost următoarea etapă în desăvârşirea studiilor.
Pericolul declanşat de începerea primului război mondial îi grăbeşte plecarea spre plaiurile natale ale Transilvaniei. Nu după multă vreme va trece în România, dar pentru o scurtă vreme, când, după o scurtă escală în capitala Austriei, se stabileşte pentru o lungă perioadă de timp în Cluj, unde era o atmosferă culturală foarte elevată. Aici în Cluj îl aflăm pe Marţian Negrea în prim-planul corpului profesoral al Conservatorului clujean, unde predă compoziţia, teoria instrumentelor, formele muzicale, ansamblul orchestral, muzică de cameră şi contrapunctul. Sub conducerea sa dirijorală, orchestra Conservatorului a avut în programul său lucrări ale unor compozitori celebri ca: Beethowen, Wagner, Brahms, Debussy etc.
Pentru un timp este membru al Conservatorului clujean până în 1944 când, după o scurtă şedere în Valea Viilor, se mută cu familia în capitală.
Compozitorul Marţian Negrea a compus şi publicat enorm de multe lucrări muzicale, aparţinând următoarelor specii ale muzicii culte: muzică de teatru, muzică vocal-simfonică, muzică de film, muzică de cameră, muzică vocală etc.
Marţian Negrea, considerat unul din cei mai mari muzicologi ai României, se stinge din viaţă în Bucureşti la 13 iulie 1973, lăsând posterităţii o operă extrem de vastă, de diversificată şi de valoroasă.
Despre strălucitul reprezentant al muzicii româneşti profesorul sibian Nicolae Scutea afirmă: „Marele merit al lui Marţian Negrea a fost acela că, în întreaga sa creaţie a reunit la un înalt nivel de concepţie cântecul şi jocul mai ales, teme personale gândite în spiritul muzicii populare.
Prin întreaga sa operă, Marţian Negrea rămâne ca un reper preţios al creaţiei muzicale româneşti contemporane”( Nicolae Scutea, „Centenar: Marţian Negrea , în „Tribuna”, Sibiu, 23 ianuarie 1998, p. 4.).
Pentru cei interesaţi de opera maestrului Marţian Negrea, consultaţi Biblioteca municipală “St.L.Roth Mediaş”, din Piaţa Regele Ferdinand I, Nr.1.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s