Dan Lungu “Sînt o babă comunistă!”

“Sînt o babă comunistă!” este o carte foarte simpatică şi nostalgică după era comunistă. Eroina noastră Emilia Apostoaie îşi aminteşte cu plăcere de perioada comunistă, deoarece pentru ea, comunismul a fost blând, a avut de lucru, era plătită bine, mai ales când lucrau pentru export, pe valută, a avut de toate chiar dacă se stătea la nişte cozi imense, ea cunoştea pe toată lumea , avea relaţii şi rezolva orice. Dar înainte de toate acestea a avut la fabrică,  o echipă de colegi extraordinari cu care se înţelegea foarte bine, ca o adevărată familie.
Uitându-se în jurul ei, vede că în democraţia care a venit, totul se năruie, fabrica în care a lucrat este o ruină în paragină, “prin care cresc buruienile şi se oploşesc cîinii vagabonzi” şi în care de câte ori trece pe acolo întoarce capul deoarece suferă după ea :”Cînd se întâmplă să mai trec pe lângă ea, întorc capul. Mă frige sufletul, pe cuvânt. Am senzaţia că acolo în secţie, scheletele noastre au rămas în poziţie de lucru, gata în orice moment să înceapă treaba”.(pag.8)
Amintindu-şi mereu de vremurile de altădată, la un moment dat, pentru a reînvia trecutul, îi vine ideea grozavă de a construi un atelier în curtea Sandei, cu “nişte maşini vechi date la casare, pe care un mecanic priceput le pune din nou în funcţiune”.
Aşa că oricât ar insista Alice să nu voteze cu comuniştii, Mica nu poate fi de acord cu ea, întrucât oricum ar fi, tot în comunism era mai bine, iar ea cum zice şi titlul cărţii:  este şi va rămâne “O babă comunistă”.

sunt o baba comunista

Dan Lungu “Sînt o babă comunistă!”, Iaşi, Editura Polirom, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s