La mulţi ani Mihai Zgondoiu!

Artistul plastic Mihai Zgondoiu se naşte la 5 februarie 1982 în municipiul de pe Târnava Mare.
Având înclinaţie spre grafică şi simţind nevoia unei specializări, frecventează Liceul de Arte Plastice – Sibiu, secţia grafică.  O importantă etapă în viaţa lui Mihai o constituie perioada 2002 – 2004 când este absolventul Facultăţii de Artă şi Design Timişoara, secţia grafică, şi masteratul  în grafică la aceeaşi facultate din oraşul de pe Bega, în clasa renumitei graficiene profesor universitar doctor Suzana Fântânariu.  Momentan, este doctorand la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, oraş în care şi activează ca artist vizual în mai multe domenii.
Deşi este tânăr, experienţa personală a graficianului este extrem de bogată, participând la numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară cât şi în străinătate unde a primit numeroase  premii.
Din anul 2005 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar pentru palmaresul bogat pe care l-a obţinut până în prezent, Consiliul municipiului Mediaş, îi acordă Diplomă de Excelenţă pentru activitatea în domeniul Artelor Plastice, în anul 2008.
Vom încheia acest microportret al plasticianului cu câteva cuvinte exprimate de unul din cei mai prestigioşi artişti plastici ai Mediaşului, acuarelistul Vasile Popescu :
“Trăiesc o bucurie intensă ori de câte ori  întâlnesc  un tânăr  ce debordează potenţialul ce-l are  sufletul său, prin muncă, seriozitate în realizarea obiectivelor, respect pentru părinţi şi pentru ceilalţi semeni din jurul său, şi, realizez tot mai profund câtă dreptate avea Noica când  spunea: <<când văd un tânăr care creşte frumos, îmi pare, că o lume întreagă iese din strâmbătate>>.
Acest sentiment îl am faţă de Mihai Zgondoiu, absolvent al facultăţii de arte vizuale din Timişoara, în ultimul an la doctorat, cu o mulţime de expoziţii  în ţară şi peste hotare, un tânăr crescut cu mare dragoste de părinţii săi din Mediaş şi care, deşi singur la părinţi are un simţ al responsabilităţii cum, din păcate, puţini tineri au.
La ultima expoziţie a sa la care-am participat, intitulată RUPTRUP şi la care a expus într-un duo regal cu prietenul său <<moroşanul>> Bogdan Raţă (a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia, ediţia 55-a) am rămas pe cât de impresionat de nivelul artei celor doi tineri colegi, pe cât de mulţumit că mult mai tânărul meu prieten, Mihai Zgondoiu avea ştacheta  performaţelor sale undeva foarte sus.
De teama unui prea accentuat subiectivism, am ispitit la vorbă dintre profesorii universitari, personalităţi ai vieţii culturale, foşti colegi de facultate, spre a mă dumiri dacă şi ei împărtăşesc evaluările mele. Pe scurt, l-au prezentat pe Mihai ca pe un exemplu profesional de urmat mai ales in ce priveşte munca perseverentă, exigenţa cu care-şi autoevaluează lucrările şi grija de a nu coborî nivelul valoric al artei sale.
La aceste performanţe a împerecheat aceaşi modestie şi tandreţe pe care i-o cunosc de când viaţa mi l-a scos în calea mea, şi care mi-a întărit convingerea drumului lung de performanţă pe care-l va avea cu arta sa.
Cu tineri ca el , ROMÂNIA are viitor!

La mulţi ani Mihai! Sănătate, putere de muncă, inspiraţie şi toate cele bune dorite de tine!
Succes la expoziţia de la Viena!”

Artist plastic, Vasile Popescu

4523_89620318811_7703048_n          550578_10150971824373812_2147274038_n                Hefaistos Dream Silent Movie InnerSound festival 2013

serigrafie mana de aur            triptic the artists golden hand a

Pentru tine maestre … Jos Pălăria! La mulţi ani!

Lucrările fac parte din arhiva personală a artistului plastic Mihai Zgondoiu şi nu pot fi folosite fără acordul său.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s