Bernhard Schlink – “Cititorul”

Când ne deschidem
tu mie şi eu ţie,
când ne scufundăm
tu în mine şi eu în tine,
când ne pierdem
tu în mine şi eu în tine,
Abia atunci
eu sunt eu
şi tu eşti tu.
“Cititorul ” este o poveste de dragoste dintre un adolescent şi o femeie, o taxatoare de tramvai, mai mare ca el cu 20 de ani. Iubirea lor e neobişnuită, Michael trebuie să-i citească mereu din operele unor autori clasici, sau să-i povestească diferite cărţi. Totul este bine până când la un moment dat, Hanna dispare din viaţa lui, fără să-i spună nimic.
Devenind adult, student la drept, asistă intâmplător la un proces în care sunt judecaţi criminalii de război. Şi aici, o regăseşte pe Hanna, care este  judecată pentru săvârşirea actelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea fiind o supraveghetoare SS, dintr-un lagăr din apropierea Cracoviei.
Acum află Michael că Hanna este analfabetă, nu ştie să scrie şi să citească, şi din nevoia ei de cunoaştere îl punea mereu pe el, să-i lectureze.
Este condamnată la închisoare pe viaţă, din care execută 18.
Michael nu o va vizita niciodată, dar cunoscându-i plăcerea de a i se citi, începe să-i trimită casete cu înregistrări, în care el îi citeşte cărţi.
Acolo în închisoare, Hanna învaţă să scrie şi să citească, iar faptul că Michael i-a trimis casetele cu cărţile înregistrate, au fost de mare ajutor pentru celelalte deţinute, neştiutoare de carte.
O carte foarte bună, încărcată de istorie, cu o poveste de iubire mai puţin obişnuită, cu un final care se încheie tragic, lăsându-ne pe noi, cititorii, cu gândurile, undeva…departe.
Romanul “Cititorul” se află în fondul de carte al Bibliotecii municipale “St.L.Roth Mediaş”, de unde o puteţi  lua acasă, sub formă de împrumut.

Cititorul Bernhard Schlink

Bernard Schlink “Cititorul”, Iaşi, Editura Polirom, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s