Istorii locale : O casă-monument impresionantă. „Torcătoarea” – zur Spinnerin.

Una dintre cele mai incitante clădiri-monument ale Mediaşului se dezvăluie trecătorului în Piaţa George Enescu (vechea Kleine Marktplatz). Cu toate că nu este un obiectiv singular în acel loc, este deosebit de uşor să distingem acest monument pentru că se diferenţiază printr-o expresivitate aparte faţă de celelalte clădiri din jurul său.
Nu se cunoaşte cu exactitate anul construirii sale, însă putem presupune că este vorba de perioada anilor 1905-1910. Corpul clădirii este dipus în continuarea casei Oberth, fostă proprietate a celebrei familii Clausenburg (Martin von Clausenburg fost primar al Mediaşului între anii 1638 şi 1642).
Din punct de vedere arhitectural casa este edificată în stil eclectic bine definit, foarte răspândit în aceea perioadă şi care se întâlneşte la numeroase alte construcţii medieşene. Faţada este structurată pe cinci axe, separate la nivelul etajului prin lazene, fiecare dintre acestea fiind prevăzute cu capiteluri corintice. Foarte interesante şi spectaculoase sunt ancadramentele şi coronamentele ferestrelor, care sunt decorate cu sprâncene arcuite profilate, festoane şi volute. În partea centrală a decorului, de la fiecare fereastră a etajului, se regăseşte o reprezentare antropomorfă, realizată sub forma unei figuri feminine.
Cele două niveluri ale clădirii sunt delimitate foarte clar, pentru acest scop fiind realizată o friză de triglife peste care este suprapusă o cornişă puternic profilată. Accesul în interior se realizează printr-un gang arcuit semicircular, închis cu o poartă din lemn bogat ornamentată. În partea superioară a acesteia se regăseşte un spaţiu vitrat, protejat de un grilaj din fier forjat decorat cu motive vegetale. În centrul grilajului se pot observa iniţialele W B, suprapuse într-un scut. Deasupra gangului porţii, dar şi a corespondentului său din partea dreaptă, este amplasat câte un decor zoomorf, reprezentat de un cap de leu cu gura deschisă.
Elementul definitoriu al construcţiei este reprezentat de statueta Torcătoarei (zur Spinnerin) amplasată pe aticul central de la nivelul acoperişului. O poveste interesantă, dar mai puţin fericită, a acestei statui este legată de modul în care a fost restaurată în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Iniţial, furca de tors a Torcătoarei era  ţinută în mâna stângă într-o poziţie ridicată, pe când acum aceasta este sprijinită cu ambele mâini şi este amplasată în zona abdomenului. Totuşi, presupunem că este vorba de o realizare voită în acest mod pentru mai multă susţinere şi nu de o reinterpretare sau eroare din partea restauratorului.
O altă „problemă” a vechii case a Torcătoarei este legată de proprietarii sau constructorii săi. La momentul actual nu dispunem de date certe cu privire la acest aspect, însă putem face câteva presupuneri. După unele imagini de epocă, surprinse la începutul secolului al XX-lea, cunoaştem faptul că în spaţiul de la parterul casei funcţiona un magazin al lui Wilhelm Breckner (în jurul anului 1910). Având în vedere că pe grilajul din fier forjat din partea superioară a porţii de intrare se regăsesc iniţialele W. B., o practică răspândită în epocă, putem presupune că proprietarul şi artizanul acestei construcţii ar putea fi nimeni altul decât: Wilhelm Breckner.

Viorel ŞTEFU

Foto 043             Foto 051          Foto 047

Foto 046            Foto 050              Foto 044

Bibliografie:
Alexandru Avram – „Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul Istoric”, Sibiu, 2006.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.

Alte articole privind istoria orașului Mediaș găsiți aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s