Kenzaburo Oe – “O viaţă liniştită”

“O viaţă liniştită” este  povestea socială a unei familii japoneze, în care tatăl este un celebru scriitor, iar unul dintre cei trei copii este o persoană cu nevoi speciale.
La un moment dat, tatăl este prins într-o criză existenţială şi pentru a se regăsi,  pleacă împreună cu soţia, în California, unde va susţine nişte conferinţe la o universitate.
Rămaşi singuri în Tokio, sora cea mijlocie, Ma-chan, trebuie să aibă grijă de fratele mai mare Eeyore, o persoană cu dizabilităţi psihice, înzestrat cu un har deosebit, de a compune muzică clasică. El lucrează la un atelier pentru persoane retardate, este un om minunat, pe care viaţa l-a încercat dur, dar care se bucură de fiecare lucru şi de fiecare moment.
În lipsa părinţilor, fraţii trebuie să scrie zilnic într-un jurnal de familie, în care să povestească întâmplările zilnice ale vieţii lor.
În momentul în care Ma-chan este în pericol, Eeyore, nu stă pe gânduri şi o salvează pe surioara lui, devenind eroul familiei.
Volumul se încheie cu sosirea mamei, care atunci când citeşte jurnalul îşi dă seama că a lipsit prea mult de lângă copii, că familia este cel mai important lucru, şi decid să-i trimită jurnalul tatălui, intitulându-l simplu “O viaţă liniştită”.
Un autoru japonez, câştigător al premiului Nobel pentru literatură în 1994, o carte bună, sensibilă, cu o temă socială, a vieţii, o temă cu care se confruntă multe familii care convieţuiesc alături de persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice.

o viata linistita kenzaburo oe

Kenzaburo Oe “O viaţă liniştită”, Bucureşti, Editura Rao, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s