W. Somerset Maugham – “Vălul pictat”

Walter este un  renumit medic bacteriolog ce lucrează în colonia britanică Ching Yan din China, iar Kitty este o tânără nobilă, foarte frumoasă, egoistă şi superficială, invidiată de femei, admirată de bărbaţi, o răsfăţată a epocii londoneze. Cei doi se căsătoresc şi pleacă în China, şi Kitty  se îndrăgosteşte de Charlie, secretar colonial în acea provincie, un domn cu mult şarm, fermecător şi seducător.
Walter află de infidelitatea soţiei, că de fapt ea nu l-a iubit niciodată, că totul din viaţa lor este o minciună şi că singurul motiv pentru care s-a măritat cu el a fost doar ca să scape de sub tutela părintească.
Mânat de gelozie, decide să meargă împreună în ţinutul Mei Tan Fu în care există holeră, pentru a face cercetări, hotărâre care de altfel, le va schimba dramatic viaţa.
Aici vor întâlni suferinţa, boala şi moartea, Kitty va descoperi ca Walter este un om bun, darnic, gata să ajute pe oricine, un om iubit, îndrăgit şi apreciat de toată lumea, dar totul este prea târziu deoarece Walter se îmbolnăveşte şi moare, iar ea îşi dă seama că el a fost singurul bărbat din viaţa ei, care a iubit-o cu adevărat.
O poveste minunată de redescoperire pe sine, în faţa suferinţei.
“Vălul pictat” există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş, iar cei interesaţi de o lectură uşoară şi plăcută, o pot lua acasă sub formă de împrumut.

valul pictat

W. Somerset Maugham “Vălul pictat”, Iaşi, Editura Polirom, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s