Istorii locale : Un punct de trecere, un punct de atracţie. „Scara acoperită”

DSCN5164     DSCN5168      DSCN5170         DSCN5171                DSCN5172                            DSCN5173

Oraşul Mediaş a înregistrat schimbări cvasi-permanente şi a evoluat în pas cu mersul său istoric. De-a lungul timpului, s-a îmbogăţit constant cu numeroase monumente sau a încercat să dobândească cât mai multă experienţă urbană. Uneori s-au înregistrat eşecuri, dar de multe ori rezultatele au fost deosebite.

O astfel de transformare mai mult decât reuşită poate fi considerată şi gangul de acces, sau scara acoperită cum este cunoscută pe plan local, dinspre vechea Marktplatz (Piaţa Mare) spre zona Castelului din jurul Bisericii “Sf. Margareta”, care pe lângă rolul său practic şi-a câştigat şi un binemeritat loc în categoria monumentelor arhitecturale ale Mediaşului.

Istoria acestui element arhitectural este legată de clădirea vechii primării a oraşului, care la începutul secolului al XIX-lea a intrat într-un amplu proces de renovare şi reparaţie, fapt care va duce în anul 1803 şi la construcţia unei noi şi spectaculoase căi de acces în Castel. Structura ei este una relativ simplă, fiind compusă dintr-un gang semicircular cu trepte din lemn peste care se suprapune o cornişă profilată şi acoperiş din ţigle. Extremităţile sale, atât cea din zona pieţei cât şi cea din curtea interioară a bisericii, sunt ridicate sub forma unor construcţii din cărămidă încoronate în partea superioară cu un fronton în stil neoclasic şi închise cu un grilaj metalic. Bolţile din interiorul scării sunt compartimentate cu ajutorul unor arce de tip dublou. Acest tip de boltă mai este cunoscut şi sub denumirea de boltă „a vela” datorită aspectului său asemănător cu o velă de corabie, element foarte răspândit la începutul secolului al XIX-lea.
Spaţiul palierului intermediar al scării face legătura cu intrarea pe culoarul fostei temniţe a oraşului, având şi acces către curţile interioare dintre curtinele de ziduri de pe latura sudică a Castelului.

Scara acoperită, cu toate că nu este la fel de celebră ca şi „surata” sa din cetatea Sighişoarei, aduce atât un plus practic cât şi arhitectural cetăţii Mediaşului şi reprezintă, totodată, un veritabil „element pitoresc, inserat armonios în ansamblul medieval” după cum afirma şi cercetătoarea Eugenia Greceanu.

Viorel ŞTEFU
Bibliografie:
Alexandru Avram – „Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul Istoric”, Sibiu, 2006.
Alexandru Avram, Lucian Giura – „Mediaş”, Bucureşti, 1985.
Eugenia Greceanu – „Monumente medievale din Mediaş”, Bucureşti, 1968.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.
Ştefan Ionescu – „Mediaş. Monumente medievale”, Sibiu, f.a.

Alte articole privind istoria orașului Mediaș găsiți aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

2 Comments Add yours

  1. Lucian says:

    Daca ar putea vorbi…ce ne-ar spune oare !?

  2. Felicitari pentru prezenrarile facute pana acum.Readucerea in actualitate si prezentarea lor din punct de vedere istoric reprezinta o frumoasa activitate de integrare in circuitul turistic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s