Antoine de Saint-Exupéry – “Micul prinţ”

micul print
Antoine de Saint-Exupéry  “Micul prinţ”, Bucureşti, Editura RAO, 2011.

“Micul prinţ” este o povestire simplă despre lucruri care contează cu adevărat în viaţă : prietenia şi dragostea. Într-o zi Micul prinţ vroind să cunoască lumea, a pornit într-o călătorie de pe o planetă pe alta, unde a cunoscut tot felul de personaje care mai de care mai interesante, iar concluzia la care a ajuns a fost că “oamenii mari sunt categoric foarte, foarte ciudaţi”.
Sosind la capătul călătoriei, pe Terra, nimereşte în deşertul Africii unde se împrieteneşte cu un aviator căruia i s-a defectat avionul şi cu o vulpe care îl învaţă să-i vadă pe ceilalţi cu inima nu cu ochii.
Cartea se încheie cu plecarea Micului prinţ înapoi, acasă, pe planeta lui, dar nu înainte de a-i dărui aviatorului toate stelele de pe cer care ştiu să râdă, adică “grămăjoare de clopoţei” care vor începe să râdă atunci când el, Micul prinţ, va râde cu râsul lui “cristalin şi pur”.
Citind această carte am conştientizat faptul că noi adulţi fiind am uitat să mai fim copii şi să vedem lucrurile prin ochii lor, de aceea probabil că suntem greu de înţeles pentru ei. Preocupaţi de grijile cotidiene, nu mai dăm importanţă anumitor lucruri pe care copii fiind le apreciam.
“Micul prinţ” este cartea pe care aş recomanda-o tuturor prietenilor mei să o citească, sau să o recitească acum la vârsta maturităţii. Cred cu siguranţă că va fi o redescoperire a lor, pe vremea în care erau copii, şi sper să redevină şi ei copii cel puţin pentru un timp.
Multe din operele scriitorului francez Antoine de Saint-Exupéry le găsiţi în fondul de carte al Bibliotecii municipale “St.L.Roth” Mediaş, şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s