Dan C.Mihăilescu – “Cărţile care ne-au făcut oameni”

cartile care n
Dan C.Mihăilescu “Cărţile care ne-au făcut oameni”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2010.

Nu de puţine ori, în meseria mea, am fost întrebată despre cărţile pe care le-am citit, sau am fost rugată să alcătuiesc liste cu cărţile reprezentative din literatura română şi universală.
Citind cartea lui Dan C. Mihăilescu, am constatat că deşi sunt prezentaţi diferiţi oameni de marcă din cultura română, toţi au fost copii, şi toţi au citit cărţile copilăriei noastre de aventură, capă şi spadă, mister, poliţiste, dragoste etc.
Cert este că toţi au început cu obişnuitele lecturi de vacanţă : “Cei trei muschetari”, “Moby Dick”, “Insula misterioasă”, “Cuore, inimă de copil”, “Legendele Olimpului”, “Colţ Alb” aprofundând odată cu adolescenţa şi maturitatea diversificarea şi complexitatea lecturii ca : Baudelaire, Thomas Mann, Hesse, Jüng, Flaubert, Shakespeare, Tolstoi, Dostoievski ş.a.
Am întrebat de multe ori diferite persoane despre ce au mai citit în ultima vreme, iar răspunsul tipic pe care îl cunoaştem este – Nimic, pentru că nu am timp.
Oare chiar aşa să fie? Să nu mai existe timp?
Copii fiind ascultăm basme şi poveşti cu diferiţi eroi, visăm să vină ziua în care să citim noi înşine o carte. Cum să nu fim captivaţi de lumea cărţilor care este plină de peripeţii în care se petrec atâtea evenimente neprevăzute, ce sfârşesc întotdeauna cu triumful adevărului, binelui şi frumosului. Aşa că, indiferent de statutul tău social şi familial, noi ca părinţi, avem sarcina de a ne îndruma copiii spre lectură. Lectura nu cade doar în sarcina profesorilor de literatură, şi nu se realizează numai în orele de lectură, la şcoală.
De aceea şi Biblioteca vine în ajutorul tău, te aşteaptă si te ademeneşte cu noi şi noi lecturi magice, spre a-ţi face cunoştinţă şi introducere în minunata şi fascinanta lume a poveştilor. Cultura se dobândeşte prin cunoaştere, iar ca să cunoşti trebuie mereu să cauţi şi să afli, cu ajutorul cărţilor, care sunt un izvor nesecat de lectură.
Mihai Eminescu spunea : “Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini din care vei trage tocmai înţelesul şi filosofia vieţii.”

La mulţi ani bibliotecacari!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s