Mircea Cărtărescu – “Ochiul căprui al dragostei noastre”

“Ochiul căprui al dragostei noastre” este o carte de amintiri despre copilăria şi tinereţea autorului, despre fapte care s-au petrecut de-a lungul istoriei noastre, şi despre oameni dragi lui, scriitori şi poeţi, care din păcate nu mai sunt printre noi.
Scriitorul în capitole foarte scurte, unele nostalgice, comice sau triste, ne povesteşte date din biografia lui, ne face cunoştinţă cu părinţii, cu Victor fratele geamăn al autorului, ne narează întâmplări comice despre  prima lui pereche blugi, de întâlnirea cu renumita cafea nes,  despre celebra insulă turcească Ada-Kaleh de pe Dunăre, care era în mare vogă şi pe care noi, toţi, o cunoaştem doar din poveşti,  legende şi din diferite imagini şi tablouri : “În anii ’30, insula era un fel de iaht de plăcere încremenit în mijlocul Dunării. Străzile ei erau pline cu cafenele şi bazaruri ce nu se-nchideau niciodată, contrabanda şi comerţul îşi dădeau mâna sub ochii îngăduitori ai autorităţilor ca-n Casablanca…” (pag.24).
O carte foarte plăcută cu povestiri frumoase şi eseuri biografice scrise într-un stil melancolic şi nostalgic, în care scriitorul aruncă o retorspectivă asupra vieţii lui ca să constate faptul că “probabil, n-a făcut nimic cu adevărat în viaţă. Nimic, oricum, din ce era de aşteptat să facă.”

ochiul caprui al dragostei noastre

Mircea Cărtărescu “Ochiul căprui al dragostei noastre”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s