Aniversare Doru Gelu Ilieş, publicist medieşean

ilies doru gelu ilies doru gelu 1

Remarcabilul avocat al Mediaşului, Doru Gelu Ilieş, s-a născut la 23 mai 1949 în comuna Lăureni, judeţul Mureş. După absolvirea şcolii generale din localitatea natală, urmează studiile liceale la Liceul „Bolyai-Farkas”, aceasta fiind o şcoală cu profil de educaţie fizică din Tg.-Mureş, absolvând liceul în anul 1967.
A urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Cluj-Napoca, dedicându-se meseriei juridice, fiind în prezent avocat în Baroul Mediaş.
După absolvirea facultăţii, pentru Doru Gelu Ilieş începe o intensă activitate gazetărească, multe articole fiind publicate în revistele de specialitate.
În plan profesional, avocatul Doru Gelu Ilieş a obţinut câteva premiere:
– primul proces de şomaj din România, declanşat în perioada anterioară anului 1989. Era un conflict de muncă de neconceput, autorităţile de stat neadmiţând că acest lucru ar fi posibil în societatea socialistă;
– prima recuzare a tuturor instanţelor din România, începând cu judecătoria şi continuând cu Tribunalul, Curtea de Apel şi încheiată cu Curtea Supremă de Justiţie, punându-se în evidenţă o nepermisă lacună a Codului de procedură civil roman;
– primul proces cuprinzând faza cercetărilor penale în care apărarea s-a făcut printr-o conlucrare directă şi eficientă a mass-mediei, urmată de deplasarea inedită a Comisiei de abuzuri din Parlamentul României într-o localitate din ţară, pentru a verifica în teren temeinicia sesizărilor
Ecoul declanşat de Doru Gelu Ilieş în cercuri din ţară şi străinătate este de domeniul evidenţei. Minţi ieşite din comun au urmărit cu interes gândurile avocatului medieşean, legate de căutarea soluţiilor pentru o nouă alternativă.
Cuvinte de apreciere legate de eseurile lui Doru Ilieş au avut şi alţi oameni de spirit români ca: Dan Tărchilă (scriitor); Iulian Boldea (critic literar), profesorii universitari Dan Popescu, Alexandru Hudiţieanu, Florea Ciotea, poetul Eugen Nistor ş.a.
Meditaţiile lui Doru Ilieş sunt un reflex al bogatelor lecturi din operele lui Junge, Kant, Spengler, Freud, într-o strânsă relaţie cu întâmplări reale din viaţa de fiecare zi, petrecute aievea în anii de tranziţie.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Volumele scriitorului medieşean Doru Gelu Ilieş există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

One Comment Add yours

  1. Ioana Sibana says:

    Va mulțumesc din partea tatălui meu, Gelu Doru Ilieș. Ioana Sibana (avocat, Baroul Cluj)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s