S. J. Watson – “Înainte să adorm”

O scriitoare în vârstă de 47 de ani, Christine Lucas, nu ştie cine este,  suferă de amnezie în urma unui accident nefericit, crede că este tânără, cu douăzeci de ani faţă de cât are în realitate, şi nu ştie nimic despre viaţa ei. În fiecare zi descoperă că este căsătorită cu bărbatul lângă care se trezeşte zilnic, şi datorită fotografiilor, îi revin în minte frânturi de amintiri care o ajută cât de cât să se regăsească.
Doctorul Nash este cel care o încurajează să ţină un jurnal zilnic pe care să-l citească  în fiecare dimineaţa pentru a-şi recupera identitatea şi trecutul şi o sună în fiecare zi, pe un telefon dăruit de el, pentru a-i aminti unde a ascuns jurnalul de soţul ei.
Jurnalul începe simplu, dar complicat în acelaşi timp cu un mesaj scris cu pixul, îngroşat “Să nu ai încredere în Ben”. Christine este derutată, nu ştie de ce a scris mesajul acela deoarece Ben a avut mereu grijă de ea, este răbdător, amabil, îi explică de fiecare dată cu calm cine este, o iubeşte, iar ea se simte ocrotită şi oarecum îndatorată pentru grija pe care i-a purtat-o atâţia ani.
Dar cu ajutorul jurnalului, al doctorului Nash şi al prietenei Claire, află că Adam trăieşte, că Ben nu este soţul ei ci amantul ei care s-a dat drept Ben la Casa Waring şi a adus-o acasă. Mike este un bărbat posesiv şi gelos, obsedat de Christine, şi care profitând de amnezia Christinei  a luat-o acasă la el, izolând-o complet de toată lumea, fabricându-i amintirile aşa cum dorea el să fie, cu norocul venind din partea ei, că nu-şi amintea nimic a doua zi.
“Înainte să adorm” este o carte impresionantă de căutare a identităţii cu ajutorul unui jurnal scris zilnic, o poveste care, însă, din nefericire, poate exista şi în realitate.

inainte sa adorm

S.J.Watson “Înainte să adorm”, Bucureşti, Editura Trei, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s