Aniversare Petru Ovidiu Dumbrăveanu, artist plastic

biserica fortificataBiserica fortificatăsighisoaraSighişoara

Lucrările prezentate fac parte din Catalogul “Trei generaţii de pictori Dumbrăveanu”.

Pictorul Ovidiu Petru Dumbrăveanu s-a născut la 18 iunie 1941 în oraşul Mediaş, judeţul Sibiu şi a absolvit Facultatea de arte plastice din Timişoara în 1964.
Experienţa personală a pictorului este extrem de bogată: între anii 1965-1968 este profesor de desen la şcolile generale medieşene nr. 2 şi nr. 3 şi la Şcoala generală din satul Biertan, judeţul Sibiu; între anii 1968-1970 funcţionează ca director al Casei de cultură a municipiului Mediaş şi al Teatrului Popular din această instituţie; în perioada 1970-1990 funcţionează ca metodist şi instructor cu probleme de arte plastice, artă populară, fotografie, cercuri şi cenacluri literare, arta filmului din cadrul Casei Judeţene a Creaţiei Populare Sibiu; între 1990-1992 îl găsim la Muzeul Brukenthal ca muzeograf principal, şef sector la secţia de artă contemporană.
În 1993 părăseşte România şi se stabileşte, pentru câţiva ani, în S.U.A., la Los Angeles (California). În ţara tuturor posibilităţilor lucrează ca manager în domeniile construcţiilor şi filmului, dar desfăşoară şi o bogată activitate de creaţie plastică şi publicistică, fiind redactor la revista „Micron” din Los Angeles. După perioada americană, maestrul Dumbrăveanu revine la Sibiu şi, între 1998-2002 lucrează ca artist liber profesionist, realizând lucrări de pictură profană şi religioasă, grafică de şevalet şi publicistică, filme documentare de scurt şi lung metraj. În plus realizează două proiecte de organizare a două muzee în comunele Moşna şi Cârţişoara. În anul 2002 revine în instituţia de unde a plecat din ţară la Muzeul Naţional Brukenthal, în cadrul serviciului Managementul informaţiei bunurilor de patrimoniu, fiind totodată coordonator al galeriei de artă contemporană.
Activitatea desfăşurată de pictorul Petru Dumbrăveanu este polivalentă, îmbrăţişând cele mai diferite sfere ale artei şi culturii.
În primii ani de după terminarea studiilor plastice, îl găsim în Mediaş, unde a iniţiat şi condus Cercul de artă plastică de la Casa municipală de cultură, organizând totodată şi expoziţii cu elevii săi.
Între anii 1972-1990 participă la organizarea Salonului de artă fotografică, fapt materializat şi într-un album editat în colaborare cu regretatul Vasile Avram şi Alexandru C. Lungu, Generozitatea privirii, care este o selecţie a celor mai reprezentative creaţii ale artiştilor fotografi din judeţul Sibiu.
Petru Dumbrăveanu s-a numărat şi printre iniţiatorii clubului de jazz din Sibiu unde a realizat medalioane artistice ale unor pictori din Sibiu (Ana Maria Marcu, Walther Kirchner etc.).
Un punct foarte important pentru mişcarea plastică medieşeană îl constituie anul 1974, când Petru Dumbrăveanu concepe şi înfiinţează Asociaţia Artiştilor Plastici Amatori (AAPA) din judeţul Sibiu. Se poate spune că el a fost creatorul mişcării artistice medieşene devenind nu numai un adevărat mentor pentru toţi pictorii, sculptorii şi graficienii din judeţ, ci şi un foarte bun prieten, cărora le-a dat sfaturi cu cele mai bune gânduri şi intenţii. Toţi plasticienii din Mediaş şi din împrejurimi au numai cuvinte de laudă pentru „Petrică” cum i se adresau cu toţii, considerându-l, fără nici o rezervă, profesorul, maestrul, sfetnicul, dar şi fratele lor.
De-a lungul vieţii, maestrul Ovidiu Petru Dumbrăveanu a avut un palmares foarte bogat în diferite manifestări cultural artistice:
– în domeniul filmului documentar, Petru Dumbrăveanu a realizat filme documentare la manifestări artistice, tabere de creaţie din localităţile, a realizat documentarele: „Las Vegas”, „Sequoia”, National Park”, expoziţia „Alexandra Nikita”.
– a realizat medalioane ale vieţii artistice sibiene; Vera Marcu, Nicolae Barcan, Mircea Ignat, Grigorie Muntean ş.a. sunt doar câteva nume de rezonanţă din plastica sibiană pe care i-a imortalizat pe peliculă. De asemenea, a realizat documentare folclorice de la manifestări devenite tradiţionale: „Sus la muntele din Jina”, „Cântecul munţilor”, „Sărbătoarea Ionilor” etc., precum şi la expoziţii de artă din Muzeul Brukenthal.
– a avut numeroase participări la mai multe tabere de creaţie în timpul verii, când vremea era călduroasă şi ieşirea în natură era cea mai mare plăcere a plasticienilor.
– a fost editor şi ilustrator de carte, pliante cataloage, afişe, cărţi de poezie, cărţi religioase
Aflându-se la Mediaş ca director al Casei de cultură a semnat scenografia următoarelor piese de teatru: Sfinţii din Idiciu, de Cristian Maurer şi Marele fluviu îşi adună apele, de Dan Tărchilă. Piesele jucate de actorii Teatrului Popular din Mediaş au avut reprezentaţii în multe localităţi, bucurându-se de o audienţă extraordinară.
În încheierea evocării personalităţii pictorului, graficianului, scenografului şi editorului Petru Dumbrăveanu, ţin să precizez că în anul 1996, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de viaţă, am publicat un scurt portret al artistului în ziarul judeţean la rubrica „Tribuna Culturală”. Încheiam acel articol astfel: „În momentul de faţă pictorul Petre Dumbrăveanu se bucură de succes şi apreciere în lumea artistică americană, unde trăieşte de câţiva ani. La împlinirea celor 55 de ani, colegii, prietenii, cunoscuţii şi admiratorii săi din Sibiu, Mediaş şi din judeţ îi urează ani îndelungaţi aureolaţi de succes.” (Gheorghe Buşoiu, Pictorul Petre Ovidiu Dumbrăveanu la 55 de ani, în „Tribuna”, vineri, 5 iulie 1996, p. 3.)
În luna iunie 2009, Petru Dumbrăveanu a organizat în oraşul de origine o interesantă expoziţie, prezentând lucrări atât ale sale, ale tatălui său, precum şi semnate de fiul său Brăduţ. Catalogul DUMBRĂVEANU – editat cu acest prilej, vine să înmănuncheze creaţiile a trei generaţii ai acestei talentate familii.
Din nefericire, în anul 2013 pictorul Ovidiu Petru Dumbrăveanu se stinge din viaţă, lăsând în urmă un palmares extraordinar de bogat, operele domniei sale rămânând în inimile noastre pentru totdeauna.

Petre Dumbraveanu si Olimpia Tudoran la Galeria CIRUS Medias 2010 Petru Dumbrăveanu împreună cu Olimpia Tudoran la deschiderea Galeriei CIRUS Mediaş 2010.

Petre Dumbraveanu, Olimpia Tudoran, Ion Constantinescu la Galeria CIRUS Medias 2010Petru Dumbrăveanu, Ion Constantinescu şi Olimpia Tudoran la deschiderea Galeriei CIRUS Mediaş 2010.

Fotografiile fac parte din arhiva pictorului Vasile Popescu, nu pot fi folosite fără acordul său, şi căruia îi mulţumesc frumos pentru colaborare.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s