Blaine Harden – “Evadare din Lagărul 14”

 

evadare din lagarul 14
Blaine Harden “Evadare din Lagărul 14”, Bucureşti, Editura Corint Books, 2014.

„Seminţia duşmanilor de clasă, oricare ar fi aceştia, trebuie distrusă până la a treia generaţie” – Kim Ir-sen

„Evadare din Lagărul 14” este o poveste incredibilă de supravieţuire a unei familii nord-coreene, închisă într-o „Tabără de reeducare” de deţinuţi politici, un lagăr de muncă ce cuprinde mai multe ferme, uzine şi mine, practic… un lagăr al morţii. Nimeni nu a ieşit vreodată viu de acolo, doar unul singur se cunoaşte până în prezent, şi acesta este eroul nostru Shin Dong-hyuk.

Shin este băiatul unui „vinovat prin asociere”, s-a născut în lagăr şi prima lui amintire legată de aceasta este faptul că la patru ani a fost martor la execuţia unui bărbat. Aici, toată lumea este obligată să participe la execuţiile care au loc frecvent, pentru a fi o lecţie pentru toţi deţinuţii. Executorii sunt profesorii lui de la şcoală, aceeaşi profesori care îi învaţă să fie cruzi, să nu arate ce este mila, să-şi pârască familia, să-şi toarne prietenii, vecinii, pentru un bol de terci în plus la masă, ei nu au voie să pună întrebări ci doar trebuie să asculte ce îi învaţă profesorul, o îndobitocire în masă. Nu există cărţi, nu există radiere, pe post de creioane folosesc „un băţ de lemn carbonizat ascuţit.” O dată Shin a asistat la un episod în care unei fetiţe, din cauza că i-au fost găsite asupra ei cinci boabe de porumb, profesorul a lovit-o în cap cu arătătorul până ce aceasta a murit, şi toate acestea pentru că paragraful trei al celei de a treia legi a Lagărului scrie: „Deţinuţii care fură sau ascund mâncare vor fi împuşcaţi imediat.”(pag.49).
Între gardieni şi deţinuţi nu există o relaţie umană ci una de „câini şi porci”.

Shin nu ştie ce este dragostea de mamă, vede în mama lui doar un concurent la mâncare şi în lupta de supravieţuire, îşi toarnă mama şi fratele că vor să evadeze şi aceştia sunt executaţi.
Dar totuşi este închis pentru câteva luni pentru complicitate la evadare şi aici în celulă îl cunoaşte pe un om căruia îi va spune „unchiul”, care l-a îngrijit, şi care îi arată pentru prima dată în viaţa lui ce este bunătatea şi mila.

După câţiva ani, se împrieteneşte cu Park Yong Chul, un deţinut şcolit în străinătate, care a făcut parte din elita Phenian. Întâlnirea cu acesta, îl face pe Shin să ia decizia de a nu mai turna pe nimeni, iar poveştile pe care i le spune prietenul Park, îl schimbă definitiv şi îl motivează pe acesta să viseze la o viaţă mai bună.
Evadarea lor a avut loc iarna, în decembrie 2005, dar doar unul din ei a avut norocul să treacă gardul electrificat, Park murind sub ochii prietenului lui.
Shin trece prin multe întâmplări, ajunge în China, apoi cu ajutorul unui jurnalist merge la Ambasada Coreei de Sud, unde aceştia îl trimit cu avionul la Seul, apoi la Hanawon într-un centru special, de refugiaţi, care îl învaţă să se adapteze şi să supravieţuiască în capitalism.

Doar aici, în Occident, a aflat că un copil trebuie să-şi iubească mama, şi-a dat seama că este îngrozitor ce a făcut, că este răspunzător direct de execuţia acesteia, dar numai cine cunoaşte viaţa şi situaţia din Lagărul 14 ştie de ce a procedat astfel, şi îl poate judeca.
Acum trebuie să trăiască mai departe toată viaţa cu o povară foarte grea, şi cu sentimentul de vinovăţie, aceea de a-şi fi omorât mama şi fratele.
O poveste cu adevărat extraordinară, greu de imaginat şi cu greu credibilă în secolul nostru, fapte care încă mai există şi care se petrec încă, acum în clipa aceasta, în anul 2014.

Momentan Shin locuieşte în Coreea de Sud şi militează pentru drepturile omului, devenind imaginea gulagului din Coreea de Nord.

 

One Comment Add yours

  1. O carte pe care sa o citesti in momentele in care crezi ca te prabusesti ! Multumesc, Andreea !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s