La mulţi ani maestre Cornel Fugaciu!

Spectacol Rock in Parcul Puskin 1987 Spectacol Rock în Parcul Puskin 1987

Jurnalistul, epigramistul şi poetul Cornel Fugaciu s-a născut în 8 iulie 1955, în „Mica Romă” a lui Eminescu, municipiul Blaj, judeţul Alba.
A urmat cursurile primare şi gimnaziale la Sibiu şi tot aici a absolvit Liceul de Industrii Alimentare în anul 1975. În anul 1981 a absolvit cursurile la zi ale Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, de asemenea Seminarul Pedagogic Universitar. În anul 1987 a terminat cursurile Universităţii Politice şi de Conducere, iar în 1994 a absolvit Stagiul de formare româno-francez Euro Media Impact – „Comunicare audio-vizuală”.
Scriitorul medieşean a debutat în 1973 în revista liceului „Muguri”, unde a publicat poezie, proză, traduceri din limba franceză, rebus şi enigmistică minoră.
În 1979 începe realizarea rubricii „PHONO PERPETUUM” în emisiunea „Student Magazin” de la Studioul Studenţesc de Radio Cluj-Napoca, după care urmează colaborări la emisiunile estivale de la Radio Vacanţa Costineşti.
Din 1981 până în 1987 activează la Emailul Roşu Mediaş ca economist stagiar şi economist la Biroul Export, iar în 1987 preia, prin concurs, conducerea Clubului Tineretului din Mediaş, unde activează până în 2004.
Împreună cu un grup de intelectuali, înfiinţează Cenaclul de rebus şi umor METAMORFOZA (1983) pe care l-a condus ca preşedinte, timp de 20 de ani, organizând 8 ediţii ale Festivalului Naţional „ZILE DE UMOR ŞI REBUS LA MEDIAŞ” – trofeul CIVITAS MEDIENSIS, găzduind mai multe etape ale Campionatului Naţional TOP REBUS.
Începând cu anul 1983 devine colaborator, pentru judeţul Sibiu, al Studioului Teritorial de Radio Târgu Mureş, unde a activat până în anul 2000. Timp de 7 ani a transmis din judeţul Sibiu pentru Radio România Tineret (programul III).
Împreună cu colegii de la Clubul Tineretului s-a implicat în organizarea Festivalului Concurs de muzică folk şi poezie „Mediaş – Cetate Seculară”, începând cu ediţia a XII-a.
A organizat şi prezentat diverse spectacole şi turnee : „Dialog pe aceeaşi scenă”, „Miss Primăvara”, „Floare de colţ”, „Magia Dansului” etc. Din 1983 până în 2004 a fost crainicul Stadionului Gaz Metan Mediaş (la început alături de regretatul Eugen Salcu), din 2004 până în 2013 s-a aflat la microfonul Sălii Sporturilor, iar între 2004-2008 a activat şi la NOVA TV.
A realizat emisiuni la Staţia de Radioficare Mediaş (împreună cu poetul Titus Andronic) şi la staţiile de radioficare de la Emailul Roşu, Salconserv, Relee, I.R.I.D.G.N. Târgu Mureş.
La Radio Mediaş 725 a realizat şi prezentat radioprogramul maraton „Perpetuum Caleidoscop”, iar la Radio Ring a prezentat mai multe ediţii ale emisiunilor „Bună dimineaţa, Mediaş!”, „Info Ring Cotidian” – cu rubrica „Storcătorul de Gazete”, „Expresul de seară cu dedicaţii muzicale”, apoi s-a dedicat emisiunii „Picnic pe ultra scurte”, cu o oră de „Flux şi Reflux”.
În anul 1993 a început colaborarea cu TV AS (primul redactor) unde a realizat mai multe emisiuni:
– „Pe scurt” – împreună cu Romeo Oreian;
– „Promenada acidă” – emisiune socială;
– „Haz de necaz”;
– „Clepsidra muzicală”;
– „Club AS – Magazin sportiv” – împreună cu Cosmin Prişcă;
– „TV AS acasă la …”;
– „Drumuri către lumină” – reportaje pe teme religioase;
– „Paleta cu AŞI” – emisiune culturală;
– „Punctul pe I” – talk-show social.
Din anul 2002, la Televiziunea RCS continuă realizarea şi prezentarea emisiunii „Punctul pe I” până în anul 2004, când programele locale sunt preluate de NOVA TV. Aici este redactor, apoi director şi realizator al emisiunilor :
– „NOVA Matinal”- emisiune transcrisă în direct;
– „Punctul pe I”;
– „Promenadă acidă”;
– „Magazin Sportiv” – împreună cu Cosmin Prişcă.
În cei peste 15 ani de activitate în televiziune, Cornel Fugaciu a comentat peste 1800 de meciuri (baschet handbal, fotbal etc.). (Ca o curiozitate a activităţii sale „verbale”, multe din comentariile sale pentru meciurile de baschet se făceau simultan pentru televiziune şi spectatorii din Sala Sporturilor, evident cu 2 microfoane !?!)
Din anul 2008 Cornel Fugaciu este corector editare presă la „Informaţia Săptămânii” Mediaş, unde, de altfel, îl găsim şi acum.
În presa scrisă scriitorul medieşean a publicat în : „Muguri”, „Scânteia Tineretului”, „Sportul românesc”, „Tribuna”, „Tribuna Sporturilor”, „Rondul”, „Rebus”, „Vocea Mediaşului”, „Obiectiv”, „Ecou”, „Justiţiarul medieşean”, „Zmeteas”, „Zile şi nopţi”, „Informaţia Săptămânii”. De asemenea a realizat programul „Radio Vacanţa Moşna” cu ocazia „Festivalului Verzei” – toate ediţiile.
Împreună cu colegii de cenaclu, a realizat Revista de rebus şi umor „METAMORFOZA şi plachetele „Elanuri ” şi „Crescendo”.
În anul 2011 publică la Editura Samuel volumul de poeme în stil haiku „Clepsidra cu lumini” şi lucrarea în proză „Forţa Sindicatului Liber ROMGAZ”.

De-a lungul carierei Cornel Fugaciu a obţinut numeroase premii şi diplome:
1983 – locul III la concursul de epigrame cu tema „Vecina” (Iclănzel, Mureş);
1983 – locul I la concursul de dezlegări enigmistică minoră (Cluj-Napoca) din cadrul „TOP REBUS ’83”;
1989 – locul X la concursul „TOP REBUS” (cu Cenaclul „METAMORFOZA”);
1998 – Redacţia „Rebus” i-a acordat titlul de rebusist fruntaş pentru „neastâmpărul său în dezvoltarea activităţii rebusisto-umoristice”.
1998 (Olanda) – „Cel mai bun interviu pe stradă” – împreună cu cameramanul Mihai Jiga (Bergen Haarlem – OLANDA);
2009 – DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru spiritul alert, harul şi valoarea literară a epigramelor prezentate în cadrul Festivalului Naţional Multicultural „De dragoste, de neam, de ţară” (1.XII. 2009 Satu Mare).

Public la Festivalul Folk Medias Cetate Seculara prima transmisiune directa TV AS, 1993 12.12Fig.1   Concurs Miss Munca si Tinerete Frumusete, Ion Cerghezan 1989 Fig.2 GAVROCHE I Trofeu Civitas Mediensis 1988  Fig.3Lansare de carte la Club T.Fig.4  Participanti la Festivalul Medias Cetate Seculara esitia a XXIV-a 12.12.1998Fig.5  DSCF5993Fig.6  MetamorfozaFig.7 pliant Cenaclul METAMORFOZAFig.8

Fotografii:
Fig.1 Absolventi cursuri de dans, Clubul Tineretului 1999;
Fig.2 Concurs Miss Munca si Tinerete Frumusete, Ion Cerghezan 1989;
Fig.3 GAVROCHE I – Trofeu Civitas Mediensis 1988;
Fig.4 Lansare de carte la Clubul Tineretului;
Fig.5 Participanti la Festivalul Medias Cetate Seculara esitia a XXIV-a 12.12.1998;
Fig.6 Afiş spectacol de divertisment “Floare de colţ”;
Fig.7 Revista de rebus şi umor “METAMORFOZA”;
Fig.8 Pliant Cenaclul “METAMORFOZA”.
Fotografiile fac parte din arhiva personală a domnului Cornel Fugaciu şi nu pot fi folosite fără acordul său.

fugaciu   cornel fugaciu

De asemenea, volumul de haiku-uri al poetului medieşean Cornel Fugaciu există în fondul de carte al  Bibliotecii Municipale Mediaș St.L.Roth  şi îl puteți lua acasă sub forma de împrumut.

Despre alte articole şi poezii semnate Cornel Fugaciu găsiţi pe:

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/01/15/un-bust-cu-bucluc-de-al-poetului-mihai-eminescu/

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/03/05/cornel-fugaciu-clepsidra-cu-lumini/

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/06/17/cornel-fugaciu-clepsidra-cu-lumini-2/

La mulţi ani domnule Cornel Fugaciu, un distins si prestigios om de cultură.
Mult succes mai departe!

2 Comments Add yours

  1. Marcela says:

    La multi ANI Corner!!!!
    Cu mult drag Marcela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s