Adrian Oprescu – “Vărul Alexandru şi alte poveşti adevărate”

Autorul îşi începe volumul, ca aproape toate cărţile de memorialistică, cu o copilărie fericită la bunici în satul Cezeni, judeţul Dolj, în care personajul principal este bunicul “un uriaş foarte prietenos”  care l-a învăţat pe eroul nostru de toate.
Alexandru Oprescu povesteşte cu umor despre aventurile din copilărie, despre calul Vifor, sau despre vărul Alexandru, dar toate acestea au rămas în urmă, undeva departe în momentul în care, student fiind, este arestat de Securitate şi acuzat că face parte din organizaţia “Tineretul Regalist Revoluţionar”.
Este bătut, supus unor chinuri groaznice, i se fabrică un dosar politic şi condamnat la 2 ani jumate de închisoare la Craiova şi apoi trimis la Canal, la Poarta Albă.
Viaţa din închisoare “la politici” este îngrozitor de grea, dar el se adaptează foarte bine situaţiilor, avându-i alături pe cei trei studenţi care erau “frontierişti”, acuzaţi de  fugă din ţară, pe Ninel sau pe Ion Chiţu, oameni pe care i-a cunoscut în desele mutări dintr-o celulă în alta.
La Canal învaţă tot ce se poate în “materie de montat şine”, lucru care de altfel îi va aduce noroc evoluând pe scară ierarhică, de la muncile fizice cele mai grele: “descărcare, roabe, săpare şi încărcare de noapte ” la “cumul de funcţii” – devenind “domnul normator”.
O carte extraordinară, cu o poveste din categoria “istoria care nu se învaţă la şcoală”, despre un tânăr student de 20 de ani, o victimă a regimului comunist condamnat “la Canal”, un lagăr de muncă forţată spre a fi reeducat.

varul alexandru
Adrian Oprescu “Vărul Alexandru şi alte poveşti adevărate”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s