“Speranţe pe cartelă” volum coordonat de Mircea Hodârnău

“Speranţe pe cartelă” este povestea unor tineri care saturaţi de regimul dictatorial din care făceau parte, s-au hotărât într-o zi să-l critice pe liderul ţării Nicolae Ceauşescu aşa cum ar face orice cetăţean nemulţumit de traiul său: “dacă nemţii, care o duc bine, îşi critică liber cancelarul, noi de ce n-am avea voie să criticăm dictatorul ţării noastre?” (pag.9).
Şi aici începe drama lor care nu este de fapt simplă şi nici tocmai uşoară.
Deşi conştienţi de urmările existente dacă erau prinşi,  s-au hotărât să realizeze manifeste cu “Jos Ceauşescu”, “Jos dictatura” şi alte texte contra regimului comunist, pe care le-au distribuit în diferite localităţi din ţară.
Acesta a fost începutul şi a continuat câteva luni până în noiembrie când şi-au dat seama că Securitatea era pe urmele lor, fiind mereu conştienţi că pot fi arestaţi oricând, ceea ce de altfel s-a şi întâmplat. Au fost ridicaţi de Securitate, duşi la Bucureşti, audiaţi, bătuţi cu sălbăticie şi torturaţi, dar din fericire pentru ei pentru puţin timp întrucât a venit Revoluţia din decembrie 1989 şi au fost eliberaţi.
O carte extraordinară de istorie adevărată, povestea a patru tineri, oameni din Mediaş pe care îi şi cunoaştem şi pe care ar trebui să-i respectăm şi să-i admirăm pentru curajul deosebit pe care l-au avut, acela de a-şi pune viaţa familiilor lor în pericol doar pentru că au îndrăznit să ceară un lucru simplu dobândit prin naştere, de a fi oameni liberi.

mircea horarnau sperante pe cartela
Mircea Hodârnău (coordonator) “Speranţe pe cartelă”, Mediaş, Editura Samuel, 2014.

Volumul jurnalistului Mircea Hodârnău există în fondul de carte al  Bibliotecii Municipale St.L.Roth Mediaş  şi îl puteți lua acasă sub formă de împrumut.

2 Comments Add yours

  1. Calin Dan says:

    si cum se poate cumpara?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s