Tracy Chevalier – “Fata cu cercel de perlă”

Nu de puţine ori, când răsfoim câte un album de artă, sau admirăm într-un muzeu obiecte de artă, tablouri, sculpturi, vestigii istorice, artefacte etc., ne întrebăm care ar fi povestea din spatele operei. Volumul “Fata cu cercel de perlă” este un exemplu foarte portivit, în care autoarea ne prezintă o posibilă iubire dintre un pictor olandez celebru Vermeer şi Griet, o slujnică în casa lui.
Acţiunea romanului se petrece în oraşul Delft, în Olanda, în secolul al XVII-lea, când pictura olandeză este în plină ascensiune. Protagonista noastră este Griet, o tânără în vârstă de 16 ani, care din cauza unui accident al tatălui ei, este nevoită să meargă slujnică în casa pictorului Johannes Vermeer, condiţia principală fiind ca atunci când face curăţenie în atelierul acestuia, să aşeze obiectele exact la fel, ca şi cum să nu fi fost mutate din loc.
Griet se acomodează foarte greu în casa pictorului, se simte singură, ea este protestantă iar toţi ceilalţi sunt catolici, şi singurul loc în care se află în siguranţă este micul atelier în care găseşte o oază de linişte.
Pictorul Vermeer îi acordă încredere lăsând-o să-i prepare materialele necesare pregătirii culorilor pentru pictură şi la un moment dat, pentru a o scăpa din mâinile nobilului Pieter van Ruijven, un patron local care i-a cumpărat o mare parte din lucrări, îi va face un portret, convingând-o să poarte cerceii de perlă ai soţiei lui, Catharina.
Ficţiune sau nu “Fata cu cercel de perlă” este o foarte frumoasă poveste de iubire tainică dintre două persoane cu un statut social diferit, dar care cu siguranţă vă va capta atenţia, sfârşitul romanului stârnindu-ne imaginaţia.

fata cu cercel de perla

Tracy Chevalier “Fata cu cercel de perlă”, Iaşi, Editura Polirom, 2003.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s