Aniversare Titus Andronic, scriitor medieşean

Titus Andronic este unul din cei mai fini şi sensibili poeţi ai generaţiei sale. Poetul s-a născut la 17 septembrie 1934 în satul Marginea din judeţul Bihor, devenind medieşean prin adopţie. A urmat Şcoala medie tehnică de comerţ din Oradea, pe care a absolvit-o în 1953. Titus Andronic s-a stabilit în oraşul de pe Târnava Mare în luna noiembrie 1958. Cum în societatea socialistă literatura nu putea fi o profesie din care se putea trăi, Titus Andronic se angajează mai întâi ca muncitor la Fabrica de geamuri, apoi contabil la Institutul Chimigaz şi, în sfârşit, ca responsabil al Staţiei de radioamplificare a oraşului. În această postură a funcţionat până în anul pensionării. Dacă primele două ocupaţii ale poetului au fost mai neconforme cu spiritul şi valenţele sale, cea de redactor i s-a potrivit ca o mănuşă. Aceasta pentru că, prin modul de abordare şi de tratare a subiectelor, prin varietatea temelor instituite în cei aproximativ 17 ani, ca şi prin aria de investigaţie a acestor teme, Titus Andronic a fost, fără nici o discuţie, un adevărat jurnalist.

Era, s-ar putea spune, o revenire a artistului la uneltele sale, datorită faptului că el mai funcţionase ca redactor la ziarul „Crişana” din Oradea. În paralel cu funcţia de redactor la radioamplificare, Titus Andronic a mai colaborat şi la publicaţiile locale: „Vocea Mediaşului” şi „7 zile medieşene”, ambele având o apariţie săptămânală.
Împreună cu poetul Gheorghe Felder, a înfiinţat cenaclul „Octavian Goga” în 1960, care a polarizat, în anii ce au urmat, o serie de creatori şi iubitori de literatură şi care şi-a închis porţile după 25 de ani, deci în 1985. Rodul efortului creator al membrilor cenaclişti îl constituie publicarea unor culegeri literare care erau nişte volume colective demne de toată lauda. Aceste culegeri sunt: Cânt de bucurie, Semnificaţii, Traiectorii, Sentimentul ţării, În pas cu viitorul etc.

În 1983, poetul Titus Andronic s-a implicat cu toată fiinţa sa în înfiinţarea cenaclului „Aron Cotruş”, organizat în cadrul bibliotecii Casei de cultură a sindicatelor.
Din păcate, aripile sensibilului poet s-au frânt brusc în anul 2000, când inima sa largă şi blândă a încetat să mai bată. Dispariţia sa atât de fulgerătoare a produs durere şi consternare atât în lumea literară, cât şi în rândul celor care l-au cunoscut.
Titus Andronic a debutat cu versuri în revista orădeană „Familia”, condusă de poetul Al. Andriţoiu. Perioada medieşeană a fost extrem de fructuoasă pentru scriitor, el publicând poeme în revistele: „Tribuna Sibiului”, şi „Transilvania” (ambele din Sibiu), „Steaua” şi „Tribuna” (ambele din Cluj), „Poesis” (Satu Mare), „Orizont” (Timişoara), „Vatra” şi „Târnava” (ambele din Tg.-Mureş), „Astra” (Braşov), „Haiku” (Bucureşti). Poeme haiku a publicat în revista „Litere” (Canada), „Apocalipsa” (Slovenia) şi în publicaţii japoneze. Începând din 1972 a fost redactor la revistele „Transilvania”, „Târnava” şi „Zburătorul” (Oneşti).

Creaţii ale lui T. Andronic au fost introduse în culegerile amintite precum şi în antologiile Arta poetică (1981) editată de Florin Şindrilaru, Umbra libelulei /1994), O sută de catarge (1997), Caligrafiile clipei (1999), Culegătorii de rouă, Antologia Basho.
Pentru întreaga activitate pe tărâmul culturii şi literaturii Titus Andronic a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor şi al Societăţii Române de haiku, iar autorităţile locale, recunoscându-i meritele, i-au acordat post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Mediaş. Totodată, nu peste multă vreme străzii Cluj, pe care a locuit şi unde se află familia sa, i se va acorda numele de „Strada Titus Andronic”.
Vom încheia aceste rânduri dedicate poetului medieşean cu un poem haiku de o tulburătoare premoniţie:
„Cioplind poeme –
punte de fildeş spre voi
Când n-am să mai fiu.”

Pentru întreaga activitate în data de 28 februarie 2000, Consiliul Local Mediaş îi acordă (post mortem) titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Mediaş pentru activitatea de excepţie, care a contribuit la creşterea prestigiului municipiului Mediaş.

Cu siguranţă întreaga operă a lui Titus Andronic este o „punte”, dar una durabilă în timp, atât pentru cei care l-au cunoscut, cât şi pentru cei ce-l vor cunoaşte indirect prin lecturarea paginilor scrise de poet.

andronic      titus andronic memoria toamnei        andronic titus

Multe din volumele de poezie ale cunoscutului scriitorului medieşean Titus Andronic există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

 

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Poezii semnate Titus Andronic găsiţi pe:

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/01/21/titus-andronic-inceput-de-poem/
https://andreeabooks.wordpress.com/2014/05/15/titus-andronic-dupa-ploaie/

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s