Radu Paraschivescu (coord.) – “Răcani, pifani şi veterani : (cum ne-am petrecut armata)”

“Răcani, pifani şi veterani” este o antologie despre amintiri şi poveşti din armată, care mai de care mai picante, şicante sau mai dezamăgitoare ale unor mari personalităţi ai culturii literare contemporane.
Citind volumul prezentat, cel mai mult m-a amuzat chiar întâmplările petrecute de coordonatorul cărţii Radu Paraschivescu. Aşa cum ne-a obişnuit de multe ori cu stilul lui hazliu, personajele prezentate de el sunt de-a dreptul comice, comicul de situaţie  nelipsind din povestirile lui despre saşi şi bozgori, despre studentul la sport campion naţional la maraton, despre “Trăiască şi înflorească” sau cu locotenentul pus să întocmească o listă de TR-işti care se împotmoleşte atunci când trebuie să scrie numele soldaţilor saşi şi unguri devenind iritat şi irascibil, înjurând de mama focului.
De altfel nici armata jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Dan C.Mihăilescu, Cătălin Ştefănescu sau a lui Tudor Octavian,  nu au fost lipsite de picanterii create de superiori militari. Acesta din urmă a fost repartizat la Şcoala Tehnică de Aviaţie de la Mediaş, şi din cauza unor volume despre arta barocă cumpărate de la librăria din centrul oraşului a făcut două săptămâni de arest.
Chiar dacă m-a amuzat acest volum citindu-l, un lucru e sigur: toţi au fost dezamăgiţi într-un fel sau altul de stagiul militar, considerându-l o pierdere de vreme.
O carte drăguţă, simpatică, prezentată cu mult umor, despre întâmplări şi fapte care s-au petrecut în România o bună perioadă de timp unor personaje obligate să-şi îndeplinească stagiul militar.

racani pifain
Radu Paraschivescu (coord.) “Răcani pifani şi veterani : (cum ne-am petrecut armata)”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2008.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s