Constantin Popovici – “Mamă, te rog să nu plângi”

Autorul Constantin Popovici povesteşte despre copilăria şi adolescenţa lui, martor fiind la evenimentele dramatice petrecute în familie, victime ale regimului comunist, cu bunici “chiaburi” şi cu tatăl care întors de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza unei sume de bani pe care a împrumutat-o unei soţii de legionar, tatăl, este acuzat şi condamnat pentru “crimă şi uneltire contra ordinii sociale”  la 16 ani de închisoare la muncă silnică şi 10 ani de degradare civică.
Viaţa autorului se schimbă radical, fiind student, este exmatriculat de la Facultate, încorporat şi trimis să îndeplinească stagiul militar la Direcţia Generală a Serviciului Muncii, în corpul neinstruiţilor, ca “deţinut politic”. Aşa ajunge să facă muncă în folosul comunităţii în condiţii vitrege mai mulţi ani, mai întâi la porumb, apoi la orezărie şi  la săpat şanţuri şi diguri.
Pe parcursul întregului volum, Tibi povesteşte viaţa lui, despre părinţi şi bunici, amintiri şi întâmplări care au avut loc într-o epocă totalitară, instaurată după al Doilea Război Mondial, când din diverse motive “fabricate”, au fost închişi un număr foarte mare de oameni în celebrele închisori comuniste.

mama te rog s anu plangi
Constantin Popovici “Mamă, te rog să nu plângi”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s