Dmitri Vitkovski – “O viaţă în GULAG”

Un tânăr chimist, tocmai ce a absolvit Institutul, nu doreşte altceva decât să-şi înceapă viaţa, dar în urma unui denunţ mincinos, este condamnat la Gulagul sovietic : Siberia. Printre deportaţi se află reprezentanţi de seamă ai culturii ruseşti,  doi artişti (care au fost prinşi că dansau foxtrot), meneşevici (cei care s-au opus bolşevicilor), troţkişti, foşti ofiţeri, speculanţi şi valutişti.
Dmitri Vitkovski alege să lucreze ca laborant la o mină de aur cam la 400 km. de Belomor, undeva în munţii Urali, unde iarna în ianuarie era un ger de minus cincizeci de grade Celsius.
Revenit din exil, se angajează la o uzină chimică din Asia Centrală, dar este din nou arestat în 1931 şi acuzat de complot antisovietic extins, în Dosarul 33, primind o sentinţă de condamnare la moarte, sentinţă care se schimbă ulterior în 10 ani şi “interdicţie centrală”, la Solovki, apoi la Belomor, Kanal şi Tuloma.
După 5 ani este eliberat din detenţie, stă trei zile la Moscova, timp în care constată că sistemul şi oamenii s-au schimbat şi pleacă în Cimikent, ca şef de secţie la o fabrică chimică, unde încearcă să-şi continue viaţa.
Dar un an mai târziu, este din nou arestat, a treia oară, pentru organizarea unui complot în înlăturarea puterii sovietice, eliberându-l după doi ani, fiind nevinovat.
“O viaţă de om frântă…”, viaţa unui om care a pătimit şi îndurat multe umilinţe, suferinţe, durere, orori bolşevice, o viaţă în care trecutul mereu l-a urmărit fiind acuzat şi condamnat pe nedrept pentru diferite denunţuri mincinoase ale unora, nelăsându-l să-şi continue viaţa cu adevărat.

o viata in gulag
Dmitri Vitkovski “O viaţă în GULAG”, Bucureşti, Editura Corint, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s