Comemorare Michael Weiss, diplomat şi istoric din secolul al XVI-lea începutul secolului XVII-lea

DSC02694
Născut în oraşul de pe Târnava Mare, umanistul sas Michael Weiss este autorul unei valoroase opere istoriografice din această primă perioadă distinctă a istoriografiei săseşti transilvane.
Din unele surse biografice cunoscute  se cunoaşte faptul că Michael Weiss s-a născut în anul 1570 la Mediaş, iar în 1583 el studia la Colegiul iezuit din Cluj unde aprofundează limba maghiară, alături de cele clasice, dar şi teologia şi arta poetică. După doi ani de studiu revine la Mediaş  pentru ca la scurt timp după decesul tatălui său  să întreprindă o lungă călătorie prin Europa poposind la Praga, Viena, Heidelberg. La 21 martie 1589, Rudolf al II-lea, printr-un decret imperial, l-a înnobilat pe Michael Weiss alături de fraţii săi, actul de înnobilare fiind redactat pe numele „Michael Weiss aliter feier de Megyes”. Revine în Transilvania în 1590, se stabileşte la Braşov unde ocupă, pe rând, funcţii de notar, consilier şi judecător regal.
Moare în bătălia de la Feldioara (16 octombrie 1612), în lupta braşovenilor, alături de care se afla, contra lui Gabriel Báthory. Braşovenii l-au omagiat şi printr-o medalie ce poartă următoarea inscripţie: „A făcut ceea ce era dator să facă faţă de patrie” (Maja Philippi, Michael Weiss (1569-1612), în Taten und Gestalten (Bilder aus der Vergangenheit der Rumäniendeutschen), vol. I, p. 125.)

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian GiuraProfiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s