Aniversare Peter Weber, profesor, om de ştiinţă

Profesorul doctor în ştiinţele naturii Peter Weber este originar din municipiul Mediaş, şi s-a născut la 27 octombrie 1947. Studiile au fost începute la Mediaş, la Şcoala generală, urmate la Liceul „St.L. Roth” şi desăvârşite la Facultatea clujeană de Biologie-Geografie, secţia Zoologie, specializându-se în ornitologie.
Activitatea profesională a fost începută în 1970 ca profesor de biologie la Şcoala generală Brateiu. Aflându-se dascăl al acestei unităţi de învăţământ, a obţinut şi definitivatul în 1974, dar activitatea aceasta a fost întreruptă în 1975, Peter Weber dedicându-se activităţii culturale, respectiv muncii muzeale, prin angajarea ca muzeograf la Muzeul municipal Mediaş.
Cu întrerupere de doi ani (1990-1992), când pe Peter Weber îl aflăm ca deputat în Parlamentul României, fiind ales pe listele Mişcării Ecologiste Române, în restul timpului a funcţionat la Muzeul municipal ca muzeograf. Între 1991-1992 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comisiei ecologice din Parlamentul României, iar începând din 1993 a fost numit ca muzeograf coordonator la muzeul medieşean, a fost numit lector al Facultăţii de Ecologie din Sibiu, şi profesor asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj
Activitatea ştiinţifică şi publicistică a lui Peter Weber este extrem de bogată, studiile şi articolele sale fiind apărute în publicaţii periodice din mai multe ţări. A produs  filme ştiinţifice pentru TV,  articole de popularizare publicate în ziare şi reviste, şi a realizat cărţi poştale ilustrate. În întreaga sa activitate a participat la diferite conferinţe internaţionale din: România, Austria, Brazilia, Cehia, Slovacia, Germania, Ungaria, Slovenia, Elveţia şi Kenia.
Vasta activitate desfăşurată de muzeograful Peter Weber a constituit un atu important pentru alegerea lui ca membru al unor instituţii şi organisme ştiinţifice româneşti şi străine ca: membru al Comisiei Monumentelor Naturii (1970), licenţiat ca inelator de păsări (1997); membru fondator al Societăţii Ornitologice Române; membru fondator al Societăţii Cinegetice Române; membru al Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor, membru al Societăţii de Biologie; membru al Societăţii Germane de Ornitologie şi multe altele.
Profesorul Weber Peter s-a stins din viaţă în mod fulgerător în 2008, iar în data de 29 septembrie 2008, Consiliul Local Mediaş i-a conferit titlul de Cetăţean de onoare post-mortem în semn de recunoaştere a contribuţiei acestuia la creşterea prestigiului municipiului Mediaş în ţară şi în străinătate.

Weber

Celor interesaţi de cercetarea volumului “Atlasul provizoriu al păsărilor clocitoare din România”, consultaţi fondul de carte existent al Bibliotecii municipale Stephan Ludwig Roth din Piaţa Regele Ferdinand I, Nr.1, Mediaş.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s