Pilula săptămânală : PUBLICITATE ÎN MEDIAȘ CU PESTE 6O DE ANI ÎN URMĂ – partea I

atelier de voiaj, posete gh atelier de instalatii gh.b   Astăzi este arhicunoscută zicala „ reclama este sufletul comerțului”. Nu se poate ști dacă în momentul la care ne referim acest truism era cunoscut sau nu, dar proprietarii de prăvălii, fabricanții, negustorii, meseriașii practicau la scară largă publicitatea realizată prin intermediul reclamelor. O dovadă în acest sens sunt cele 45 de reclame reproduse în Calendarul ziarului Curierul pe anul 1947 ( Sibiu,str. Tribunei nr.3 )

cinema gh.b  restaurantul CLEVELAND gh

Pentru cei avizați graiul reclamelor apărute în paginile acestui calendar este destul de explicit și incitant în același timp. Ele oglindesc într-un mod, fie mai laconic, fie într-un sens mai larg, dar inteligibil, cele mai diverse produse trebuincioase oamenilor sau serviciilor din cele mai variate. Ofertanții încearcă să-i convingă pe cei interesați, prin reclamele respective de bunurile și serviciile acestea. Reclamele inserate sunt de o diversitate extraordinară : vom întâlni, prin urmare, sintagme extrem de scurte referitoare la: produse de email, țigle și cărămizi, instalații și construcții pentru gaz, cărucioare pentru copii, etc. Sfera serviciilor este de asemenea extrem de largă. Sunt reclame ce urmăresc atragerea virtualilor clienți spre: confecționarea de lenjerie și diverse articole de vestimentație, blănărie, măcelărie, panificație, frizerie, pielărie, vulcanizare, boiangerie și multe altele. Alte reclame cheamă pe medieșeni și alți călători la restaurante, cinematografe, librării și materiale tipografice. Interesant de notat este că pe atunci în Mediaș existau două librării la o populație de l5- 20.000 de locuitori, azi fiind una singura la o populație de două-trei ori mai mare. Una din librăriile de atunci, cea din Piața Regele Ferdinand era o sucursală a librăriei cunoscutului librar și editor Miron Neagu din Sighișoara. În treacăt fie spus, Miron Neagu, născut în Loamneș, județul Sibiu, a publicat la editura sa mai multe volume, semnate de scriitori însemnați ai literaturii noastre ca: Gala Galaction, Lucia Demetrius, Dan Botta, Mihai Beniuc și mulți alții. Mai trebuie să mai menționez un lucru: una din cele două reclame referitoare la vânzarea și reparația de radio avea ca proprietar pe poetul și întemeietorul revistei literare „Darul”, publicație cu o apariție de un an, la Mediaș.

Pentru a câștiga și mai mult încrederea amatorilor de obiecte gospodărești sau de servicii variate, și de a le crea impresia că au de-a face cu niște unități foarte  serioase, patronii lor menționau și anul înființării acestor unități, dându-le și o aură de vechime. Astfel Cooperativa „Mediana ” este fondată în anul 1938, uzinele de emailat, în 1921. La capitolul vechime, de departe Farmacia Vulturul  Negru  bate pe toate celelalte reclame nu numai pe cele medieșene dar și pe cele aproximativ 5o din Sibiu și Cisnădie. Anul înființării acesteia este anul 1760 și aparține doctorului Hermann Folberth.
Se  impune o observație interesantă: denumirile străzilor  de astăzi, din   municipiul de pe râul Târnava Mare, în mare parte, sunt identice, revenindu-se astfel la vechile nume după fel de fel de schimbări în conformitate cu regimurile politice din ultimii cincizeci de ani.

Acestea au fost informațiile și relatările despre reclamele medișene din anul de grație l947. Dar, după spusele unui teleast, care afirmă că o poză valorează mai mult ca o mie de cuvinte, să lăsăm reproducerile de pe unele reclame să vorbească:

atelier fire textile gh.b  coafor gh.b

Prof. Gheorghe Bușoiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s