Aniversare Emil Mureşan, artist plastic

  DSCF9006   1 noiembrie 005  2010_04180036

Artistul plastic medieşean Emil Mureşan s-a născut în Mediaş la 5 noiembrie 1930. După absolvirea Şcolii Primare nr. 2 din localitate, urmează Şcoala de Arte şi Meserii pe care a absolvit-o în anul 1950, apoi a urmat Şcoala de Artă şi Design din Bucureşti, iar opt ani mai târziu, deci în 1968, Emil Mureşan este şi absolventul Şcolii Populare de Artă din Sibiu.
Ultimele trei şcoli, toate cu profil de artă, sunt o dovadă certă a dorinţei arzătoare a viitorului artist de a se specializa în diversele ramuri ale esteticului. De altfel, îmbrăţişează cu deosebit succes meseria de decorator în cadrul întreprinderilor comerciale medieşene.
Emil Mureşan se dedică cu trup şi suflet creaţiei plastice, în întreaga sa activitate de o jumătate de secol, încercând, cu rezultate strălucite, diverse modalităţi şi forme de manifestare artistică. El a fost şi promotorul creării ASOCIAŢIEI ARTIŞTILOR PLASTICI AMATORI din judeţul Sibiu, devenind preşedintele acesteia până la dispariţia ei, polarizând în jurul său un foarte mare număr de artişti plastici din Mediaş şi din localităţile limitrofe.
Debutul expoziţional are loc în 1970 în localitatea natală. Urmează o lungă serie de participări la manifestări locale, judeţene sau naţionale specifice artelor plastice celor mai diverse: expoziţii, tabere de creaţie, concursuri etc.
Relevante pentru creaţia artistului în genere şi pentru materialele cărora le-a dat formă şi culoare sunt cuvintele inserate în lucrarea Tentaţia naturii, având ca autori pe Vasile Avram şi Petre Dumbrăveanu: „Drumul artistic parcurs de Emil Mureşan din momentul înscrierii la Şcoala Populară de Artă, secţia ceramică, circumscrie o permanentă evoluţie, fixându-se în cele din urmă asupra unei structuri plastice de mare adâncime şi expresivitate.”(Vasile Avram, Petre Dumbrăveanu, Tentaţia naturii, peisajul şi portretul în creaţia artiştilor amatori din judeţul Sibiu, 1976, p. 31.)
Artistul Emil Mureşan a realizat lucrări monumentale menite să aducă un plus de armonie şi atmosferă caldă parcurilor şi zonelor ambientale din localităţile: Mediaş, Ocna Sibiului, Agnita, Brateş, Moşna, Bazna etc.
A participat la numeroase expoziţii, festivaluri, concursuri şi tabere de creaţie multe din acestea concretizându-se cu premii. De altfel, multe din aceste manifestări au produs răsunătoare ecouri, atât în mediile româneşti, cât şi în conştiinţa unor specialişti.  Despre artistul medieşean, în diverse publicaţii au apărut aprecieri legate de activitatea şi lucrările realizate.
Ziarele şi revistele în care au fost inserate cronici şi însemnări despre acest artist original însumează un număr important de publicaţii, acoperind toată harta patriei. Au consemnat despre artist şi operele sale următoarele titluri din presa scrisă: „Scânteia”, „Libertatea”, „Gazeta Gorjului”, „România liberă”, „Ecou”, „Rondul”, „Informaţia Harghitei”, „Vocea Mediaşului”, „Munca”, „Drum Nou”, „Die Woche” şi multe altele.
De asemenea, mass-media audio-vizuală a comunicat sau a realizat reportaje al căror subiect a fost artistul Emil Mureşan, cu diversele sale exponate. Au fost realizate reportaje TV şi radio la: România 1 şi România 2, TVR Internaţional, PRO TV, Antena 1, Prima TV, Nova TV, Mediaş, TV Sibiu, Radio România, TV Tg. Mureş. Totodată s-a realizat un film-reportaj pentru SUA.

În data de 26 septembrie 2005, Consiliul Local Mediaş îi acordă  titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Mediaş pentru activitatea îndelungată şi prestigioasă ca artist plastic în beneficiul locuitorilor municipiului Mediaş.

Artistul plastic Emil Mureșan se stinge din viața în 24 noiembrie 2018, la vârsta de 88 ani.

 

2010_0407strazimediesene0085      2010_0407strazimediesene0083

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

La mulţi ani şi multă sănătate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s