Stefan Zweig – “Două zeci şi patru de ore din viaţa unei femei”

“Majoritatea oamenilor n-au fantezie”.

În urma unui eveniment petrecut într-o staţiune de pe Riviera franceză, şi anume părăsirea soţului şi a fetelor de către doamna Hariette,  a creat o adevărată dispută între oaspeţii aristocratici cazaţi la pensiune.
Datorită acestei poveşti, bărâna şi distinsa doamnă Mistress C. începe să-i poarte o amunită prietenie şi încredere naratorului, devenind într-un final confidentul acesteia. Ea îi povesteşte despre “un coup de foudre” pe care l-a avut în tinereţea ei, o poveste petrecută într-o zi, adică “24 de ore dintr-o viaţă de 67 de ani”.
Rămânând marcată de moartea soţului ei la doar 40 de ani, crede că viaţa i s-a sfârşit, dar la numai doi ani de văduvie, aflată la Monte Carlo într-un cazinou vede un tânăr care pierde toţi banii la ruletă. Acesta distrus fiind,  este dornic să se sinucidă, iar ea îndrăgostindu-se pe loc de el, se hotărăşte să-l ajute.
Aventura care începe este nefirească, ea îl vede pe bărbatul de care s-a amorezat prin prisma unui jucător de noroc,  îl face  să-i promită că va renunţa la patimile sale, promisiune care de altfel va fi în zadar.
Finalul poveştii este surprinzător, ea ruşinată şi dezonorată pleacă grăbită la Londra, la fiul ei, stabilindu-se apoi într-un orăşel provincial francez rămânând marcată de întâmplarea petrecută în doar o zi “24 de ore”, toată viaţa.
O poveste tulburătoare, despre o iubire ratată dintre două personaje aparţinând sfârşitului de secol XIX început de secol XX, când astfel de lucruri nu erau permise în societatea aristocratică din care făceau parte.

zweig
Stefan Zweig “Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2012.

Multe din operele scriitorului german Stefan Zweig există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s