Istorii locale : Sala de gimnastică a Şcolii Evanghelice din Mediaş. Actualul Club Sportiv Şcolar Mediaş

DSCF9164             DSC02661

Începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, practicarea sporturilor prinde un avânt deosebit în ţările europene. Este perioada în care încep să apară numeroase cluburi şi asociaţii sportive şi sunt consemnate multiple competiţii şi întreceri.
Inclusiv la Mediaş acest avânt prinde din ce în în ce mai mult contur, prin urmare în cursul anului 1847 sunt puse bazele Asociaţiei de Gimnastică (Turnverein), una dintre cele mai importante şi longevive asociaţii medieşene.

O mare realizare pe plan local a Turnverein a fost construirea primei săli de gimnastică de la Mediaş (utilizată inclusiv în perioada actuală în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Mediaş), în perioada anilor 1877-1879, pe terenul donat de către Eduard Theil, aflat în fosta Piaţă a Lemnelor, lângă Turnul Forkesch.
Proiectul este realizat de către arhitectul medieşean Friedrich Maetz, stabilit la Cluj, iar execuţia lui s-a derulat în cursul anului 1879.

Construcţia în sine se aseamănă foarte mult cu forma şi structura pe care o au diferite biserici sau bazilici. Corpul principal este ridicat într-un plan patrulater, iar două turnuri adosate flanchează faţada clădirii. Arhitectura turnurilor este una deosebită şi impunătoare totodată, îndeosebi datorită teraselor superioare prevăzute cu creneluri. Acelaşi tip de decor, al crenelurilor, a fost utilizat şi în cazul faţadei corpului central, realizată din trei laturi scoase în rezalit. Îndeosebi ferestrele întâlnite la cele două turnuri şi-au păstrat forma lor iniţială, fiind decorate în partea superioară cu ancadramente sub formă de creneluri flancate de turnuri.

În mediul şcolar din Transilvania şi chiar din Imperiul Habsburgic, primele idei şi încercări de introducere a gimnasticii ca obiect în planul de învăţământ i-au revenit umanistului medieşean Stephan Ludwig Roth încă din perioada anilor 1823-1824, când afirma că „educaţia fizică trebuie să dea corpului tinerilor putere şi vioiciune”. Atunci dascălul progresist s-a lovit de împotrivirea colegilor săi de breaslă mai conservatori, dar iniţiativele sale au fost puse în practică câteva decenii mai târziu, iar pentru acest scop Mediaşul a ridicat o clădire cu totul deosebită la vremea sa.

Viorel ŞTEFU

DSCF9173      DSCF9172

Bibliografie:
Alexandru Avram – „Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul Istoric”, Sibiu, 2006.
Lucian Giura – „Pe urmele lui Stephan Ludwig Roth”, Sibiu, 1999.
Alexandru Avram, Lucian Giura – „Mediaş”, Bucureşti, 1985.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.
Helmuth J. Knall – „120 de ani de la construirea Şcolii Sportive din Mediaş, 1879-1999”, Mediaş, 2000.

Alte articole privind istoria orașului Mediaș găsiți aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s