Aniversare Vasile Morar, scriitor medieşean

Originar din satul celor trei renumiţi dârloşeni, Visarion Roman, Ilarie Chendi şi Ioan Moraru, profesorul universitar Vasile Morar s-a născut la 19 noiembrie 1946.
Pregătirea şcolară a fost începută în satul natal, urmată la Şcoala profesională de chimie din Năvodari . Examenul de admitere şi de bacalaureat au fost susţinute la Blaj după care urmează cursurile Facultăţii de filozofie din Bucureşti, absolvind ca şef de promoţie şi în cadrul căreia a parcurs toate treptele pe scara carierei didactice a învăţământului superior: asistent, lector, conferenţiar şi profesor universitar între 1972-1994. În anul 1983 a devenit doctor în filozofie cu teza Depăşirea semnului normalităţii în teoria etică, sub coordonarea profesorului universitar Nicolae Bellu. În 1995 a obţinut dreptul de conducere de doctorate cu specializarea etică.
În anul 1983 a obţinut premiul „Simion Bărnuţiu” pentru lucrarea colectivă Estetica, iar în 2003 premiul „Mircea Florian” pentru cartea de autor Moralităţi elementare. Premiile au fost acordate de Academia Română. Despre ce este şi ce urmăreşte în această carte, aflăm din „Cuvântul înainte” al autorului: „… cartea aceasta se vrea a fi o încercare de a circumscrie, din varii perspective, moralităţi elementare, aşa cum au putut fi acestea decupate din situaţii de viaţă, de situaţii vizibile, în primul rând, în ipostazele lor politice sau utilitare, religioase sau profane. Pe noi ne-a interesat întotdeauna, preeminent, câtimea morală din faptul social, ne-a preocupat partea morală din actul politic şi ne-a interesat explicit, temeiul moral al atitudinilor religioase, teoretice sau vitale” (Morar Vasile, Moralităţi elementare, Editura Paideia, Bucureşti, 2004, p. 6.)

morar vasile

Celor interesaţi de cercetarea volumului “Etica şi mutaţiile valorice” consultaţi fondul de carte existent al Bibliotecii municipale Stephan Ludwig Roth din Piaţa Regele Ferdinand I, Nr.1, Mediaş.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s