Pilula săptămânală : Meseriașii medieșeni în urmă cu o sută de ani

DSC02631
Într-o statistică din anul l844 care reflecta numărul fabricilor și manufacturilor din Transilvania, orașul Mediaș nu figura cu absolut nicio unitate economică. În acea perioadă, localitatea de pe Târnava Mare, avea o populație numărând cam cât a unui sat de mărime mijlocie din zilele noastre. Dezvoltarea pronunțată a breslelor din acea perioadă permiteau cu foarte multă greutate nașterea producției manufacturiere.

Sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de al XX-lea  aduce o înlocuire a activităților breslelor cu cele ale manufacturilor, cu pretenția de fabrici, înglobând până la 50 de lucrători.

O dată cu începerea exploatării și valorificării gazului metan de la începutul secolului XX, dezvoltarea economică a Mediașului a luat un avânt fără precedent.Cele mai multe și mai diversificate începuturi de fabrici au luat naștere după anul 1910. Documentele vremii menționează fel de fel de meserii practicate în anul 1914, deci cu exact o sută de ani în urmă, atunci când se iviseră germenii multor industrii. Documentele amintite, ne dau tabloul, cât se poate de apropiat de realitate, al îndeletniciilor și meseriilor practicate în acea perioadă, repartizate după cum urmează:
-doi  constructori beton
-doi legători de cărți
-un vopsitor haine
-șapte birjari
-șapte frizeri
-un mățar( curățător mațe)
-cinci vopsitori și lăcuitori
-trei cafegii și cofetari ( aici cafegiu avea sensul de cel care face cafeaua)
-un  reparator piane
-șapte cojocari
-șase mecanici

Toți acești lucrători specializați  pe varii ocupații se găseau în cele 135 de întreprinderi, depozite comerciale și în unități private.
Sigur,  multe din aceste ocupații și meserii au dispărut cu timpul, sau au căpătat alte dimensiuni o dată cu progresul societății.
Intensificarea activităților industriale și comerciale din Mediaș, au cunoscut un avânt impetuos și prin înființarea și funcționarea a cinci instituții de creditare după cum urmează :Banca  Albina, Banca de Economii și Credit, Banca Generală de Economii S.A.Societatea de Economii și Credit din Mediaș și Banca de economii și împrumut Mediaș S.A.

Toate aceste date și informații constituie o oglindă fidelă a industriei medieșene la începuturile ei, industrie ce avea  să cunoască o dezvoltare fără precedent. Din păcate, în ultimii ani , unele din ramurile industrale medieșene, altădată înfloritoare, au ajuns pe butuci, după aplicarea mult trâmbițatului proces de privatizare.

Prof. Gh. Bușoiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s