Aniversare Achim Sărăşan, preot, scriitor medieşean

Preotul doctor Achim Sărăşan s-a născut la 26 noiembrie 1955 în localitatea Dârlos, judeţul Sibiu. A urmat şcoala primară în localitatea natală, apoi cursurile Seminarului Teologic din oraşul de pe Someş, continuând cu Institutul Teologic de grad universitar din oraşul de pe Cibin, devenind licenţiat în teologie.
Preotul Achim Sărăşan şi-a început activitatea preoţească în comuna Bazna, judeţul Sibiu, în 1982, funcţionând aici până în decembrie 1989 ca preot paroh. De la această dată şi până în prezent îl găsim ca preot paroh la Parohia Mediaş Catedrală III.
În anul 2001 preotul Achim Sărăşan s-a înscris la doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii clujene „Babeş-Bolyai”, primind titlul de doctor în teologie în anul 2009.
În afara sarcinilor ce incumbă din funcţia de preot paroh, părintele Sărăşan îşi manifestă o ardentă vocaţie de cercetător, mărturie fiind cărţile publicate până în prezent.
Referindu-ne la munca de cercetător, trebuie să remarcăm minuţiozitatea şi seriozitatea cu care părintele Sărăşan a consultat enorm de multe arhive ale unor instituţii de cultură de prestigiu din Sibiu şi Cluj. Astfel a identificat diverse informaţii referitoare la istoricul localităţii, la oamenii ei din diferite vremuri, la personalităţile ce s-au ridicat de aici, destul de multe la număr, la tradiţiile şi obiceiurile locuitorilor. Cartea beneficiază de o prefaţă aparţinând unui fiu al Dârlosului, d-lui Nicolae Şuteu, fostul comandant al Poliţiei Judeţului Sibiu, care, în cuvinte emoţionante, face aprecieri asupra acestei apariţii. Iată un exemplu grăitor:
„Cartea care azi, iată a ajuns în mâna cititorului, nu este o simplă înşiruire de capitole. Ea nici măcar nu este scrisă cu mâna şi cu cuvintele. Ea este scrisă cu dragostea, iar dragostea răzbate cu putere din fiecare rând, din fiecare gând, din fiecare filă. Căci cum altfel decât cu dragoste de oameni şi de locuri, se poate naşte o atât de documentată operă?” (Nicolae Şuteu, Prefaţă la Dârlos – istorie şi tradiţii.)

sarasan      chendi      sarasan - darlos  img880

Celor interesaţi de cercetarea volumelor scriitorului Achim Sărăşan, consultaţi fondul de carte existent al Bibliotecii municipale Stephan Ludwig Roth din Piaţa Regele Ferdinand I, Nr.1, Mediaş.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

La mulţi ani şi multă sănătate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s