Pilula săptămânală : Calendare…Calendare… Evenimentele lunii ianuarie din anul 1947

ianuarie 1
Trecerea pragului dintr-un an, cel vechi, în altul, cel nou, se face, mai ales acum la început de secol și de mileniu, sub forma unui spectacol unic de o grandoare extraordinară, cu totul și cu totul ieșită din comun.E un joc feeric, având drept participanți activi toată populația globului, indiferent de religie, rasă, vârstă, poziții politice și sociale.
La organizarea acestui show planetar, sarea și piperul îl constituie focurile de artificii, derulate de la cele mai estice insule și state din Oceanul Pacific, străbătând ca un meteor bolta cerească, până la cele mai vestice localități de pe continentul nord-american. Totul este asemenea unei nebuloase uriașe de lumini care înconjoară Terra de la est la vest, dând fiecărei țări și fiecărui meridian startul plecării într-un nou an.
Dar cum este organizat și marcat timpul în spațiul dintre revelioanele trecute și cele viitoare ?
Ei bine, zilele, săptămânile, lunile și anii, precum și anotimpurile, toate sunt consemnate în calendare care evidențiază unitățile mai mari sau mai mici de timp. Aceste producții tipografice, din vremurile cele mai îndepărtate, așa de mult au intrat în viața oamenilor încât ele fac parte intrinsecă din noi, din fiecare individ. În ultima perioadă, drept rezultat al libertății de expresie câștigate, apar o sumedenie de calendare de forme și mărimi diferite, cu tematici și conținuturi din cele mai diverse.
Calendarele religioase de azi au inserate în ele, în afara zilelor și lunilor, cu datele corespunzătoare și o impresionantă listă de sfinți de la cei tradiționali, cei mai cunoscuți și sărbătoriți în fiecare an cu mare fast până la cei mai puțin cunoscuți, care sunt extrem de mulți, evident ca rezultat al canonizării unor importante personalități ale cultului ortodox, fapt lăudabil al mai marilor bisericii și teologiei. S-a ajuna astfel la un număr impresionant de nume extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, de ținut minte.Nu întâmplător s-a ajuns astfel la zicala: „ te uiți ca mâța în calendar”, expresie folosită în situația când o persoană privește un text sau ceva, neînțelegând despre ce este vorba. Când cineva ascultă o persoană care-i îndrugă verzi și uscate se spune, tot într-un mod plastic: „ îi face capul calendar”, vrându-se să se înțeleagă că atât de mult i s-a vorbit de pur și simplu a pierdut șirul celor spuse.
Cu mai mulți ani în urmă, calendarele clericale erau foarte sumare în ce privește viața și originile sfinților. Bunăoară „ Calendarul ziarului Curierul pe anul 1947” care, pe lângă mai multe date, informații , articole și o bogată publicitate făcută mai multor unități economice și de deservire existente în Mediaș și Sibiu, prin intermediul reclamelor afișate, avea și o pagină dedicată lunii ianuarie din acel an, 1947. E vorba de o înșiruire în mod cronologic a datelor cu zilele aferente și numele sfinților aniversați, dar și o rubrică de „Comemorări”. Editorii cărții respective, acest calendar fiind tipărit sub forma de carte, s-au oprit la numele unor personalități și evenimente legate de luna ianuarie din diferiți ani de-a lungul timpului precum : 10 ianuarie- Bătălia de la Podul Înalt( 1475); 10 ianuarie -Principele Ferdinand al României se căsătorește cu principesa Maria de Saxa de Coburg Gotha ( 1893) ; 12 ianuarie –Moartea marelui povestitor Ion Creangă ( 1890); 24 ianuarie- Proclamarea Unirii Principatelor Române ( 1859) ș.a.
Indiferent de forma și conținutul calendarelor, indiferent din ce sector al vieții sociale și politice vin, indiferent că aduc în fața cititorilor imagini din formele de relief din cele mai atrăgătoare ale țării, indiferent că prezintă sportivi renumiți cu bicepșii la vedere sau vedete feminine mai mult ori mai puțin despuiate, ele constituie un element al vieții noastre, sunt parte din noi, din existența noastră de ieri, de azi, de mâine-

Prof. Gheorghe Bușoiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s