Aniversare Elena Cârstea, interpret de muzică uşoară

elena carstea
Fotografie preluată de pe https://ro-ro.facebook.com/elenacarstea 

Aflată în topul muzicii uşoare româneşti de peste douăzeci de ani, Elena Cârstea aduce pentru municipiul Mediaş faima unei voci cristaline şi calde, inconfundabile. Ea s-a născut la 26 februarie 1963 în oraşul Agnita, judeţul Sibiu, dar, după puţină vreme, se stabileşte în oraşul de pe Târnava Mare. Sub bagheta măiastră a eminentului profesor de muzică Ioan Stirner, micuţa Elena, în vârstă de doar cinci ani, a început o fructuoasă colaborare cu acesta care a durat zece ani. Talentatul şi vrednicul profesor sas de muzică a coagulat la Casa pionierilor din Mediaş copii cu aptitudini muzicale din localitate şi chiar din împrejurimi, organizând formaţii de fanfară, de muzică populară şi uşoară, lansând solişti cu care a dat numeroase spectacole în ţară şi străinătate. Vârful strădaniei sale l-a constituit această frumoasă şi sensibilă interpretă care s-a metamorfozat dintr-o speranţă într-o certitudine.

La vârsta de doar 14 ani înfiinţează formaţia de muzică uşoară „Trandafirii negri”, component al grupului fiind şi viitorul celebru cantautor şi artist de divertisment Ioan Gyury Pascu, şi el agniţean din naştere.

Ascensiunea cântăreţei este fulminantă. În trei ani consecutivi medieşeanca Elena Cârstea urcă vertiginos în sfera muzicii uşoare: la 16 ani o găsim la Liceul de muzică din Sibiu, la 17 debutează la Televiziunea română, lansată de Titus Munteanu în emisiunea „Meridianele cântecului şi dansului”, iar la 18 ani pleacă în primul mare turneu cu formaţiile „Semnal M” şi „Star 2000” în Emiratele Arabe Unite.

De la începutul anilor 1980 şi până în prezent, prin urmare vreme de peste treizeci de ani, Elena Cârstea s-a aflat în prima linie a muzicii româneşti, dând numeroase spectacole, participând la emisiuni de televiziune de divertisment şi efectuând turnee în diferite ţări ale lumii. Aceste manifestări muzicale au fost tot atâtea ocazii de a aduna o sumedenie de premii.

 Elena Cârstea este o solistă tânără care şi-a adus un aport substanţial la delectarea iubitorilor de muzică din România şi cu siguranţă ea va fi aceeaşi strălucitoare stea pe cerul muzicii uşoare româneşti.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s