Istorii locale : Cazarma Husarilor

 cazarma-husarilor-medias_2ca1c9150fd742      cazarma 2       

Istoria este considerată de multe ori o ştiinţă fadă, anostă, plină de date şi cifre care necesită un efort suplimentar pentru a fi reţinute. Din această cauză, poate, mulţi renunţă la aprofundarea ei, dar tuturor ne plac îndeosebi legendele şi „poveştile” istorice, care pe baza acelui mic sâmbure de adevăr reuşesc să transpună cititorul avizat în alte lumi de mult apuse.
Avem tendinţa de a cerceta şi studia evenimente şi monumente reprezentative pe plan naţional sau universal, dar ignorăm şi nu dăm importanţă celor care se află lângă noi, care fac parte din viaţa cotidiană, reprezentând istoria noastră, a părinţilor şi bunicilor noştri.
Un astfel de monument este ilustrat de către una dintre cele mai impunătoare clădiri din istoria modernă a Mediaşului, şi anume Cazarma Husarilor situată în P-ţa Andrei Şaguna. Aceasta este o construcţie amplă cu planul realizat în forma literei U, fiind un edificiu sobru, conform funcţiunii sale iniţiale, de cazarmă de cavalerie. Faţada impresionantă a clădirii este structurată pe 24 de axe împărţite în mod egal de către gangul de acces. Acesta este realizat sub forma unui arc semicircular simplu şi este situat central la nivelul parterului. Ferestrele dreptunghiulare sunt prevăzute cu ancadramente fără decoraţiuni, realizate din tencuială. Accesul în fiecare dintre încăperile clădirii se face, atât la parter, cât şi la etaj, dintr-o galerie închisă, boltită, aflată în totală concordanţă cu linia arhitecturală simplă şi austeră a construcţiei.
Edificiul a fost ridicat în primul deceniu al secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1805, iar stilul său prezintă similitudini cu clădirea cazarmei de infanterie de la Sibiu, construită în aceeaşi perioadă. Construcţia medieşeană avea rolul de a adăposti regimentele de husari, cavaleria uşoară, foarte cunoscute încă din perioada Evului Mediu, îndeosebi în armatele maghiare şi poloneze, incluse ulterior şi în trupele imperiale austriece.
La Mediaş, fără a dispune de surse documentare edificatoare, se consideră că un aport important în ceea ce priveşte participarea financiară pentru construirea acestei cazarme l-au avut şi locuitorii oraşului. Aceştia şi-au oferit sprijinul, pe fondul unei crize financiare a Imperiului Habsburgic care făcea aproape imposibilă construirea unei noi cazarme militare în zonă, pentru a fi scutiţi de obligaţia încartiruiri trupelor imperiale în locuinţele particulare, îndeosebi corpul ofiţeresc, evitând astfel abuzurile soldaţilor asupra populaţiei civile.
La începutul secolului al XX-lea, în perioada anilor 1908-1910, după retragerea trupelor imperiale, clădirea îşi schimbă destinaţia şi devine internat al Gimnaziului Evanghelic din Mediaş. Câţiva ani mai târziu, în timpul Primului Război Mondial, aici va funcţiona un spital militar de campanie al Crucii Roşii, care avea rolul de a deservi răniţii aduşi de pe front.
În momentul de faţă, spaţiile sunt atribuite Şcolii Naţionale de Gaz, fiind structurate sub forma unor Ateliere pentru practica elevilor din cadrul liceului.

Viorel Ştefu

 cazarma 1   cazarma husarilor 3

Bibliografie:

Alexandru Avram – „Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul Istoric”, Sibiu, 2006.
Gheorghe Buşoiu, Lucian Giura – „Profiluri medieşene”, vol. 1, Sibiu, 2011.
Alexandru Avram, Lucian Giura – „Mediaş”, Bucureşti, 1985.
Eugenia Greceanu – „Monumente medievale din Mediaş”, Bucureşti, 1968.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.
Ştefan Ionescu – „Mediaş. Monumente medievale”, Sibiu, f.a.

Alte articole semnate Viorel Ştefu găsiţi aici :

https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s