Aniversare Laurenţiu Oprea, scriitor medieşean

Cunoscutul poet Laurenţiu Oprea s-a născut la 1 iunie 1956 în oraşul Uricani din judeţul Hunedoara. Şi-a început pregătirea şcolară în oraşul Nădlac, judeţul Arad unde a urmat şcoala primară, apoi la Prundu Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a absolvit ciclul gimnazial. Mai departe a ales cariera militară, în perioada 1971-1975 urmând Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Pregătirea militară a fost continuată la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu” din localitatea Boboc, judeţul Buzău, în perioada 1975-1978.

Laurenţiu Oprea a urmat cursuri într-un număr de trei institute de învăţământ superior, obţinând o pregătire multilaterală şi un orizont larg de cunoaştere: de filologie germanistică şi de psihologie. În anii şcolilor medii şi ai studiilor superioare a participat la mai multe cenacluri literare, publicând versuri.
Activităţile întreprinse de-a lungul timpului sunt extrem de variate. Vreme de un deceniu a fost ofiţer de aviaţie, după care a părăsit haina militară, angajându-se ca simplu muncitor la întreprinderea medieşeană „Emailul Roşu”, unde a lucrat până în 1988 când a avansat ca tehnolog.

Începând din 1995 şi până în prezent, Laurenţiu Oprea desfăşoară o interesantă activitatea ziaristică, înfiinţează un periodic săptămânal intitulat „Informaţia Târnavelor”, devenit apoi „Informaţia săptămânii”, fiind astfel şi cea mai longevivă publicaţie medieşeană după anul 1989.

Laurenţiu Oprea a tipărit în fiecare an câte o carte, îndeplinindu-şi astfel o mărturisită dorinţă. Cărţile au tematici diverse: sunt cărţi monografice legate de istoria şi existenţa municipiului Mediaş, cărţi de versuri precum şi o carte de psihosexologie.

Dacă pentru celelalte volume ale lui Laurenţiu Oprea specialiştii nu şi-au spus cuvântul, pentru poezia publicată de patronul şi directorul ziarului „Informaţia săptămânii” în volumul În suflet fructe, criticul Mircea Tomuş şi-a afirmat un notabil, justificat şi profesionist punct de vedere: „Întreg volumul transcrie o zbatere sinceră a fiinţei, convertită în moneda volatilă a unor imagini sugestive:

Despărţirea e pregătită în franjuri de culoare,
Cu un bilanţ plin de datorii şi crengi rupte,
Gura strânsă a serii ţine secretul.
Gustul, frunză de nuc uscată, face ordine,
Estompând amintiri naufragiate,
Transpiraţia picură lent pe sufletul dimineţii,
Ispita, din volumul În suflet fructe (Dans l’âme, des fruits)
………………………………………………..
Este, aici, semnul unei poezii de certă autenticitate, pe care exerciţiul imagisticii asumat cu plăcere şi destulă şansă de reuşită, o face uşor convertibilă îm valori de sensibilitate şi deschideri de înţelegeri.” (Mircea Tomuş, Laurenţiu Oprea, în vol. “În suflet fructe”, Casa de presă… 2002, p. IX-X, 2002.)
Prin editarea publicaţiei „Informaţia săptămânii” şi prin tipărirea anuală a unor cărţi cu tematică diversă, Laurenţiu Oprea a fost o prezenţă activă şi interesantă, deşi poate prea discretă, în viaţa urbei.

Cunoscutul poet și publicist Laurențiu Oprea se stinge din viață la 16 iulie 2020.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

oprea laurentiu 3      oprea laurentiu 2        oprea laurentiu 1

Multe din volumele de poezie ale cunoscutului poet medieşean Laurenţiu Oprea le găsiţi în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Poezii semnate Laurenţiu Oprea găsiţi aici:

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/02/20/laurentiu-oprea-gandurile-albe-2/

https://andreeabooks.wordpress.com/2014/06/10/laurentiu-oprea-timpul-fara-bani/

https://andreeabooks.wordpress.com/2015/05/26/laurentiu-oprea-umple-ti-vasul-gol/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s