Pilula săptămânală : Mărire și decădere – FABRICA S.C. SALCONSERV MEDIAȘ LA 120 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE – Partea a II -a

emailul, salconserv, parcul  2015 006

Evenimentele din decembrie 1989 au constituit un alt moment de răscruce pentru întreprinderea de conserve și salam din Mediaș. Prin înlăturarea regimului naționalisto-ceaușist, normal că era necesară, se impunea chiar, un proces opus celui petrecut la 11 iunie 1948. Ce însemna asta ? Însemna înapoierea tuturor proprietăților proprietarilor de drept, acelora care le-au deținut înainte de actul naționalizării. Deci retrocedarea tuturor fabricilor, uzinelor, pământurilor și, în general a tuturor bunurilor era o prioritate, era un act de reparație moral și fizic, ce se impunea realizat. Așa cum era de așteptat, imediat după momentul decembrist, s-a și declanșat procesul revenirii proprietăților foste socialiste, „ale întregului popor”, după cum titra lozinca propagandei comuniste, la proprietatea firească, cea privată, de la sânul căreia a fost smulsă cu o virulență ieșită din comun, în acel negru an al naționalizării.

În privința Salconservului nu cunoaștem dacă au existat persoane îndrituite a-și revendica această unitate extraordinară a industriei medieșene, nu știm dacă sunt fii, fiice, nepoți sau alte rubedenii din respectiva spiță a celui care a pus prima cărămidă la temelia acestei unități, medieșeanul Fritz Auner. Ceea ce s-a întâmplat cu certitudine e faptul că un vânt năvalnic și pustiitor s-a abătut asupra întreprinderii medieșene, ca și asupra întregii economii românești. Astfel, după harababura din decembrie 1989 ( „ haramura” zicea un student negru aflat la studii în București) , toate utilajele proceselor de producție s-au oprit.

Mai bine de zece ani prin halele și spațiile de birouri ale întreprinderii a suflat doar vântul. Bancurile de lucru și utilajele de lucru au rămas imobile. Această stare de lucruri avea să dureze peste un deceniu. Dar, iată că, după un timp de repaus, când nimeni nu se mai aștepta, se întâmplă o minune, un reviriment: spre marea bucurie a medieșenilor în primul rând, dar și al altor consumatori, fabrica este repusă pe picioare și magazinul de prezentare al unității, aflat peste drum, oferă celor interesați și dornici de marfă proaspătă, produse ce bucură papilele gustative ale oamenilor.

Din păcate, bucuria celor obișnuiți cu produsele de Salconserv a fost de scurtă durată. Medieșenii, și nu numai ei, au trăit o foarte mare decepție: După o vreme, vreme întinsă pe o distanță de vreo doi sau trei ani un lacăt rece, mare și respingător a apărut ca din senin pe poarta fabricii, semn indubitabil că activitatea, atât de vie și de ridicată la așa de înalți parametri, nu cu mulți ani în urmă a luat sfârșit. E un lucru trist, dar adevărat. Cine are drum prin fața fostului magazin de prezentare, aflat, așa după cum afirmam mai înainte peste drum de fabrică, trăiește o mare decepție: pe ușile și pe pereții magazinului au rămas doar unele laconice texte de publicitate care vorbesc ele însele despre apetisantele produse ce făceau obiectul cumpărătorilor și nu numai, deci toți cei ce treceau pragul magazinelor ce aveau în galantar mărfurile întreprinderii medieșene. Iată câteva dintre ele: „adevărata tradiție”, „ magazin de prezentare”, „prospețimea și calitatea garantată” ș.a.

În încheierea materialului nostru ne oprim asupra unei sintagme ce urmărea o propagandă bună, eficientă, serioasă, adevărată făcută preparatelor Fabricii Salconserv Mediaș, și anume: „gustul de altădată”. Da, e adevărat . E perfect adevărat. Ținem minte gustul și savoarea pe care-l aveau produsele ce ieșeau din mâinile harnicilor și pricepuților specialiști din această fabrică fanion a industriei medieşene. Jinduim la savoarea și deliciul mezelurilor și conservelor medieșene. Oare când vor mai fi, sau vor mai fi ? Să sperăm că, totuși, se va găsi cineva, pe undeva cu o bunăvoință și, dacă există bunăvoință, cu siguranţă va exista și o posibilitate de revenire, va exista un drum și, așa cum se spune , speranța moare ultima, deci să nu disperăm, nu e voie să ne părăsească optimismul. Acum, la împlinirea a 120 de ani de la înființarea Fabricii S.C. Salconserv S.A, Mediaș, care a purtat prin ani diferite denumiri, suntem profund mâhniți că „adevărata tradiție”nu ne mai bucură. Din păcate, s-a dus pe apa sâmbetei sau mai precis a Târnavei Mari, mai ales că unitatea ce face subiectul acestui material se află așezată pe buza apei acestui râu.

P.S. Aducem calde mulțumiri și pe această cale domnului inginer Nicolae Floca, ultimul manager general al S.C. Salconserv Mediaș, unul din cei mai mari specialiști ce au lucrat la această întreprindere și care a și condus-o spre performanțe nebănuite pentru datele pe care le-a furnizat autorului acestui material.

Prof. Gh. Bușoiu

One Comment Add yours

  1. Zapirtan Maria says:

    Ma alatur,multumirilor adresate de dumneavoastra domnului Nicolae Floca,cu tristetea de-a recunoaste ca acel gust al mezelurilor de alta data,nu il vom mai intilni niciodata,doar daca se vor afla doritori, de-a face din Mediasul de alta data , acelasi oras super industrializat, cu potential in toate domeniile si cu revenirea la vechile sale traditii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s