Ion Vianu “Exerciţiu de sinceritate”

“Exerciţiu de sinceritate” este o poveste de viaţă, adevărată din România comunistă şi totalitară condusă de un singur om Nicolae Ceauşescu şi un singur partid : Partidul Comunist Român.
În urma încălcării şi nerespectării a Statului la Drepturile Omului, Ion Vianu se hotărăşte să părăsească ţara definitiv. Se duce la Ambasada Franţei pentru a cere azil politic, conştient că în momentul în care va merge să-şi facă paşaport la Secţia de Paşapoarte a Miliţiei  viaţa lui se va schimb radical. Autorul “stârneşte o antipatie şi mai vie contra lui în rândul scriitorilor, iar pentru autorităţi era de-a dreptul un trădător” (pag. 94) în urma unui articol trimis la Paris, la Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, articol ce este citit la Europa Liberă, condamnându-se apoi definitiv în momentul în care semnează Mişcarea lui Goma.
Începe să fie urmărit şi anchetat, dus în faţa unui public numeros, într-un amfiteatru la Facultatea de Farmacie pentru a fi inculpat şi condamnat de trădare de către colegii lui de breaslă.
O carte foarte interesantă de istorie a poporului român din secolul trecut, o poveste despre oameni şi trădări, într-o societate în care prietenia adevărată este un lux.

exercitiu de sinceritate   Ion Vianu “Exerciţiu de sinceritate”, Iaşi, Polirom, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s