Liliana Nechita “Cireşe amare”

Mulţi dintre noi nu cunoaştem nimic din adevărata viaţă a emigranţilor, a celor care muncesc din greu în străinătate, fac sacrificii extraordinare de a-şi părăsi copiii şi familia pentru a trimite bani acasă pentru a-şi duce traiul zilnic şi a nu muri de foame. Se duc să crească şi să îngrijească vîrstnicii şi copiii altora în loc să-şi vadă de a-i lor. Mulţi dintre ei au suportat tot felul de jigniri şi umilinţe verbale, iar femeile pe lângă toate acestea, “bonus”, şi agresiuni sexuale. Şi totul, pentru ca banii pe care îi primesc să-i trimită acasă, la familie pentru a-i ajuta. Unii dorm în parc, în copaci, alţii “la pasarela” (adică sub cerul liber), dar nimeni nu spune adevărul acasă despre cum trăiesc şi cum se descurcă de fapt aici în Italia : “Cum să le spui copiilor că ţi-e greu? … Ce faci mamă? Munceşti? Eu le răspundeam că sunt bine şi că e frumos” (pag.14), deşi mergea toată ziua pe străzi în căuare de muncă.
În momentul în care îl întâlneşte pe Padre Leonelle, un om extraordinar de blând şi de iubit de toată lumea, care nu numai că ajuta femeile care apelează la el indiferent de naţionalitate, dar şi negociază salariul acestora în favoarea lor celui care solicită ajutor pentru un membru din familie, viaţa i se schimbă. Ajunge la o familie în care începe să se simtă “om” nu un “emigrant”, este lăudată, apreciată şi chiar ajutată în treburile gospodăreşti. Ar fi bine ca oameni precum Padre Leonelle să existe în toate ţările din strănătate în care se află femiei la lucru.
Dar timpul trece, din câteva luni cât şi-a propus să stea în Italia, la fel ca mulţi alţii, s-au făcut ani, şi aşa ca milioane de români este : “o voce la telefon şi o sursă de bani pentru cei de acasă” (pag.5), care nu visează altceva decât să se întoarcă ACASĂ.
O poveste extraordinară, de viaţă, o realitate cruntă cu care din păcate se confruntă majoritatea celor care pleacă la muncă în străinătate.

cirese amare

Liliana Nechita “Cireşe amare”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s