Pilula săptămânală : ŞI MEDIEŞENII – PĂRTAŞI LA MIŞCĂRILE STRADALE

       Revolutia Medias 2015 noiembrie 072          Revolutia Medias 2015 noiembrie 032

Îngrozitoarea tragedie de la clubul COLECTIV a iscat un uragan de convulsii în societatea românească, oameni din toate straturile sociale, de vârste și credințe spirituale diferite, exprimându-și sentimente de compasiune, solidaritate și fraternizare cu cei loviți de soartă cu atâta vehemență și cruzime. În același timp însă, în cvasitotalitatea lor, toți cei prezenți în stradă și nu numai și-au ridicat din răsputeri glasul de revoltă nemăsurată împotriva celor vinovați, a celor indolenți, celor neglijenți, a celor având drept deviză expresia ;„ lasă că merge și-așa ”.

Punctul de pornire l-a constituit capitala unde, la început mii, apoi, în foarte scurtă vreme zeci de mii de participanți, îndeosebi tineri, s-au adunat în Piața Universității cu lozinci, cu fel de fel aparate foto, cu pancarte, cu aparate portavoce, dar mai ales cu o imensă indignare față de cele petrecute în „ clubul morții”.În corpore aceștia manifestau aceleași idei și gânduri ; cum a fost posibil ca un asemenea eveniment fatidic să se poată întâmpla și toți cei vinovați să plătească, dar să plătească cu vârf și îndesat.

În scurtă vreme, ciclonul de proteste s-a extins în toată țara, marile centre universitare dovedind o amplă și așteptată acțiune de solidaritate cu persoanele dispărute sau grav rănite în incendiu devastator.
Desigur, nici trăitorii localităților mai mici, n-au stat cu mâna-n sân și au spus și ei prezent, acestor originale manifestări. Astfel, oamenii cu „ inițiativă” din Mediaș au organizat începerea unui demers în aceeași notă cu cel izbucnit în București și răspândit ca o molimă atât în țară, cât și în afara ei, deci peste tot pe unde se află concetățeni de-ai noștri.

Medieșenii și-au dat întâlnire în seara zilei de Vineri în fața Primăriei din municipiul nostru, locul stabilit prin ani al unor asemenea manifestări publice. Dorința inițiatorilor, acționând sub sloganul „INIȚIATIVĂ PENTRU MEDIAȘ” a fost ca toți cei chemați în Piața Corneliu Coposu, să poarte în mâini câte o lumânare aprinsă ca un profund gest de compasiune și respect față de cei condamnați pe nedrept și fără voia lor la un supliciu fără precedent. Dar care erau doleanțele protestatarilor din municipiul de pe Târnava Mare ? Pe unele din revendicări le-am văzut înscrise pe pancartele fluturate și la mișcările din alte localități precum ; „ Jos corupția”, „ Corupția ucide” sau „ Vrem salarii decente” etc, dar și unele cerințe cu caracter local , cerințe izvorâte din realitatea cotidiană medieșeană, primarul constituind pentru cei mai mulți ținta vociferărilor.

Un lucru extrem de important adus de participanți în discuție și cu care subsemnatul este întrutotul de acord este uriașa discrepanță între salariile din România. Există, într-adevăr, salarii foarte mici și unele salarii uriașe, la un nivel incredibil. La acest capitol s-ar putea crede că Mediașul bate toate recordurile. Ei bine, oameni buni stați jos și cruciți-vă; directorul general, sau managerul sau cum i-or mai fi zicând al societății TRANSGAZ pe nume P. Văduva a fost retribuit în anul în care suntem cu nici mai mult , nici mai puțin decât 750.000 de euro. Și cum peștele de la cap se împute, și ceilalți salariaţi au salarii destul de babane, dar, evident, nu de talia șefului, căci vorba zicalei, „ șefu-i șef și-n șanț de pică”. Nu cunoaștem cu exactitate salariile celeilalte surate aparținând gazului metan, care este ROMGAZUL dar cu siguranță că tot pe-aici se-nvârt. În această situație trebuie făcută o precizare ; Aici guvernul Ponta a făcut o greșeală capitală. A dat o lege prin care conducătorii de companii de stat cu performanță pot și au dreptul să câștige retribuții nelimitate. După mine acest lucru trebuie să fie și în funcție de profilul societăților respective, pentru că nu poți fixa salarii uriașe jecmănind oamenii care beneficiază de produsele unor asemenea firme, în cazul nostru, mărind la infinit prețul gazelor.

În altă ordine de idei, dincolo de imaginile terifiante de la clubul cu pricina, e problema arhicunoscută, cea a corupției. Pentru mine ca și, cu siguranță, pentru alți mulți concetățeni de peste tot unde s-au ținut adunări intempestive, e o nedumerire și o adâncă dezamăgire că nimeni nu s-a referit la instituția îndrituită a minimaliza sau a stopa fenomenul corupției.
Revenind la acțiunea de la Mediaș, acțiune care am înțeles că va continua și în zilele următoare, s-a conceput și s-a multiplicat un fluturaș care rezumă, în câteva puncte mai multe drepturi și îndatoriri care ar trebui să fie crezul nostru al tuturora. Textul acestui material poartă titlul: „DECID SĂ NU FIU CORUPT” și are următoarele precepte :

„Eu ——————–înțeleg că orice corupție începe cu mine prin alegerile pe care la fac în fiecare zi, așa că DECID ASTĂZI să construiesc o societate bazată pe DREPTATE, RESPECT; INTEGRITATE ȘI NU MITĂ.
Decid să :
– NU DAU MITA pentru tratamentul medical
-NU FOLOSESC PILE la angajare
–NU DAU MITĂ nici unui funcționar public, oricare ar fi justificarea mea
-NU PRIMESC MITĂ
-RESPECT omul și valoarea lui dată de Creator
Noiembrie, 2015
Semnătura

De apreciat această inițiativă a organizatorilor care s-au gândit la aceste principii. Teoretic ele sună foarte bine și, puse în practică cu mare succes, ar constitui un pas esențial pentru eradicarea acestui flagel care se numește CORUPŢIE.
Dar, are , e posibil ? Mira-m-aș. Om trăi și om vedea, că ce-a fost am văzut.

Prof. Gheorghe Buşoiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s