Istorii locale :Vechiul restaurant și hotel ”Zum Schützen” (Vânătorul)

BILD14   BILD12
La ieșirea din zona Pieței Mari a orașului spre str. St. L. Roth, privirea este atrasă negreșit spre partea stângă de câteva construcții impozante legate între ele, remarcându-se prin statură și amprenta arhitectonică silueta vechiului restaurant și hotel Vânătorul.

Clădirea cu două etaje își păstrează aspectul aproape neschimbat din momentul construirii sale, edificarea sa putând fi plasată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Organizarea fațadei este structurată din punct de vedere arhitectural în trei axe principale, în care ferestrele sunt dispuse sub forma de 2+3+2. La primul etaj, ferestrele înalte sunt amplasate pe un rezalit plat, cu arc aplatizat în zona superioară și cu ancadramente profilate simple, ce urmăresc conturul. În schimb, atât paramentele ferestrelor, cât și friza dispusă sub cornișa ce desparte cele două etaje între ele, sunt decorate cu arabescuri realizate în relief plat. Pe axul central este deschisă o ușă exterioară care comunică cu un balcon ridicat pe console din piatră și prevăzut cu o balustradă confecționată într-un mod elegnat din feronerie decorativă.

Deschiderea ferestrelor etajului superior, este mai mică decât la primul nivel, însă ancadramentele acestora sunt în deplină concordanță cu celelalte, prin modul de umplere al spațiului de arcuire, având din exterior aceeași senzație dimensională. Legătura dintre fațadă și acoperiș este realizată printr-o cornișă subliniată printr-o friză denticulară, susținută de o altă friza de console.

La fel de interesant, precum și aspectul clădirii în sine, este și rolul pe care restaurantul și hotelul l-au avut în epoca sa de ”glorie”. Nu puține au fost evenimentele și întâlnirile care au avut loc între pereții săi, această locație, alături de fratele său mai mare – Traube, a fost martorul a numeroase reuniri sau chiar spectacole ale diverselor asociații medieșene.

Tot din acest loc a pornit, în anul 1896, din inițiativa hangiului de atunci Andreas Draeser și a celebrului Adolf Haltrich, ideea înființării grupului muzical Das Octett (Octetul), o figură cu totul aparte în viața cultural-artistică a Mediașului de atunci. Octetul a reuşit să îmbine într-un mod extrem de plăcut arta muzicală cu umorul de calitate, ceea ce le-a atras o faimă deosebită pe plan local, iar multe dintre spectacolele susținute s-au desfășurat la restaurantul ”Zum Schützen”.

Viorel ȘTEFU

Bibliografie:
Alexandru Avram – „Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Mediaş. Centrul Istoric”, Sibiu, 2006.
Alexandru Avram, Lucian Giura – „Mediaş”, Bucureşti, 1985.
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.
Ştefan Ionescu – „Mediaş. Monumente medievale”, Sibiu, f.a.

Alte articole despre istoria locală semnate Viorel Ştefu găsiţi aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s