Aniversare Carl Martin Römer, poet şi istoric literar medieşean

romer
Preotul, profesorul, poetul şi istoricul literar Carl Martin Römer, descendent al unei familii de preot lutheran s-a născut la data de 25 noiembrie 1860 în localitatea Zuckmantel (azi Şigmandru, jud.Mureş). Urmează cursurile învăţământului preuniversitar la Mediaş, între anii 1867 – 1880.
Începând cu anul 1881 studiază Teologia evanghelică, filozofia şi Germanistica la Universităţile din Halle, Wittenberg, Berlin, Jena şi Cluj.
După încheierea studiului universitar, din anul 1888 şi până în 1903 activează ca profesor gimnazial la Mediaş îndeplinind, în paralel, şi funcţia de bibliotecar al acestui gimnaziu medieşean. În această perioadă este cofondator, alături de Ludwig Binder al Muzeului „Alt-Mediasch”. A condus în aceşti ani şi cele două Asociaţii medieşene (Turnverein şi Musikverein) dar a fost şi membru în comitetul de conducere al Asociaţiei „Gustav-Adolf Vereins” şi membru politic marcant al saşilor „verzi” (conducător local). Îl întâlnim, tot acum, deosebit de activ în publicistică fiind redactor şef al publicaţiei locale „Mediascher Wochenblatt”.
Începând cu anul 1903 şi până în anul 1916 Römer slujeşte ca preot paroh în Agnita, apoi în Moşna şi, în final, este ales preot în Mediaş unde activează o perioadă de un sfert de veac (1916 – 1941). La finalul acestui ciclu din viaţa sa se pensionează.
Poetul şi istoricul literar Carl Martin Romer a publicat numeroase poezii, articole şi chiar şi o monografie despre istoria saşilor din Transilvania.
Se stinge din viaţa la 7 octombrie 1942 în Mediaş.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s