Aniversare Michel Tănase, scriitor medieşean

Arhitectul Michel Tănase s-a născut la 8 decembrie 1927 în Paris, având dublă naţionalitate: română şi franceză. A început şcoala primară în capitala Franţei şi a definitivat-o în Mediaş. Studiile secundare au fost efectuate în trei unităţi: Gimnaziul de Stat (1938-1941); Liceul german „St. L. Roth” (1941-1943) şi Liceul „Gh. Lazăr” (1943-1946). Studiile universitare au fost urmate tot în cele două ţări, România şi Franaţa.

A început Facultatea de Drept din cadrul universităţii „Regele Ferdinand” din Cluj, apoi Institutul de Arhitectură din Bucureşti între 1952-1953. În Capitala Franţei a urmat mai multe institute de învăţământ superior ca: Institutul de Urbanism al Academiei din Paris, Institutul de studii latine de la Sorbona şi Şcoala de înalte studii practice tot de la Sorbona. În urma absolvirii acestor forme de învăţământ a obţinut diploma de licenţă în urbanism, Diploma de maestru urbanist şi Diploma de studii aprofundate. La Universitatea Saint-Denis a obţinut doctoratul în urbanism în anul 1981.
Michel Tănase este membru al mai multor asociaţii şi societăţi române şi franceze între care amintim Asociaţia ştiinţifică a inginerilor şi tehnicienilor (ASIT), Asociaţia artiştilor fotografi (AAF); Societatea franceză de urbanism; secretar general al Asociaţiei „Oraşele istorice ale Transilvaniei”; membru fondator şi preşedinte de onoare al asociaţiei culturale „Mediaşul nostru” (2001) etc.
În decursul timpului, Michel Tănase a desfăşurat diverse munci în mai multe ramuri de activitate ca: bibliotecar al ARLUS şi al Bibliotecii raionale din Mediaş între anii 1949-1950, desenator industrial, tehnician, inginer şi arhitect pentru proiectări şi construcţii urbane în Mediaş. În oraşul Sibiu a funcţionat ca şef de birou pentru vânzarea apartamentelor şi inginer supraveghetor în proiectarea şi construirea clădirilor.
După o scurtă şedere în Viena unde a funcţionat ca inginer urbanist (1971-1972), s-a angajat ca funcţionar la Societatea „MIELE” din Paris. Cea mai lungă perioadă, între anii 1972-1995 a funcţionat la Atelierul Central de Studii pentru Amenajări Rurale, în Direcţia departamentului agriculturii şi în Observ. Des Loyers de l’Agglom. Parisienne.
Arhitectul Michel Tănase se stinge din viaţă in septembrie 2017, la vârsta de 89 de ani. Acest om, cu certitudine se poate mândri cu nume marcante ale spiritualităţii româneşti pe care i-a cunoscut: Lucian Blaga, Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Virgil Ierunca etc.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

001        michel tanase franceza

Aceste broşuri se găsesc la Biblioteca municipală „St.L.Roth” Mediaş şi le puteţi consulta în Sala de lectură a bibliotecii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s