Grigorie Muntean, artist plastic medieşean

001                  002

003                 004
Plasticianul Grigorie Muntean s-a născut în data de 10 decembrie 1937 la Mediaş unde urmează şi cursurile şcolii. Studiile de pictură le-a făcut cu profesorii: Dumitru Dumbrăveanu, Simion Florea şi Vlad Florescu, iar cele de ceramică cu sculptorii Eugen Cioancă şi Gheorghe Rusu.

Artistul medieşean a trecut cu mult graniţele judeţului şi chiar ale ţării. A participat la expoziţii colective de pictură, unde numele lui Grigorie Muntean apare pe afişele expoziţiilor, alături de numele celor mai apreciaţi plasticieni amatori din judeţ sau din alte oraşe mari ale ţării. El a participat la expoziţii în oraşele: Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Arad, Alba Iulia, Tg.-Mureş precum şi în străinătate, respectiv în Germania şi Ungaria.

Visul oricărui artist plastic este de a-şi organiza expoziţii personale. Această dorinţă a avut-o şi Grigorie Muntean. El a organizat mai multe expoziţii de acest fel în sălile Muzeului municipal ca şi în sălile caselor de cultură din municipiul Mediaş. El a fost unul din iniţiatorii şi ctitorii AAPA, participând la toate manifestările acestei asociaţii. Artistul, urmând exemplul unuia din profesorii şi prietenii săi, l-am numit pe pictorul şi graficianul Petre Dumbrăveanu, a plecat pentru o perioadă de câţiva ani din ţară. El a locuit în Germania, reuşind să se integreze în mişcarea artistică a acestei ţări. Drept rezultat este organizarea unor expoziţii personale de pictură şi în Germania.

Un mijloc important de participare directă la actul de creaţie, alături de plasticieni din diferite zone ale ţării, în acelaşi timp urmărind şi o importantă informare cu ceea ce se întâmplă şi în lumea artistică, îl constituie taberele de creaţie practicate tot mai mult de artiştii români. Plasticianul Grigorie Muntean a participat la mai multe tabere de creaţie din ţară specializate şi pe lucrări de ceramică.

Perioada de vârf în activitatea de creaţie este cea dintre anii 1983-1987, când a obţinut şi cele mai multe premii.

„Grigorie Muntean este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori moderni. El aparţine generaţiei de artişti a căror operă perpetuează tradiţia cromatică a predecesorilor. Fire meditativă, gravă, pictorul cultivă cu predilecţie peisaje, înzestrând cu un fin simţ al percepţiei aparenţelor naturale pe care le filtrează prin profunzimea trăirilor sale.” (Dr. Olimpia Tudoran, şef galerie Muzeul Brukenthal Sibiu)

„Artistul plastic medieşean Grigorie Muntean se impune în viaţa artistică a judeţului Sibiu ca o personalitate distinctă, în primul rând prin seriozitatea implicării sale în actul de creaţie, prin originalitatea viziunii şi a mijloacelor de expresie plastică. Grigorie Muntean este prin excelenţă peisagist. Peisajele din oraşul natal Mediaş, pe care-l pictează ca nimeni altul, de o autenticitate cuceritoare, emană o puternică afectivitate, o comuniune poetică cu natura, constituind un elogiu acestui secular oraş de o frumuseţe specifică, inegalabilă.” (Prof. Petre O. Dumbrăveanu, pictor)

muntean grigorie
Albumul artistului plastic Grigorie Muntean pictor – ceramist – Mediaş, 2014, există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi il puteţi consulta la sediul Bibliotecii din Piaţa R.Ferdinand I, nr.1.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s