Aniversare Mario Lup, artist plastic medieşean

001    002   003

Artistul plastic Mario Lup s-a născut în 26 ianuarie la Mediaş, judeţul Sibiu, studiile gimnaziale şi liceale le face în oraşul natal, după care este absolvent al Facultăţii T.C.M. din cadrul Universităţii din Braşov  promoţia 1989, în prezent proiectant al TRANSGAZ Mediaş, încercând să îmbine cele două domenii aparent diferite ale creaţiei, cea artistică şi cea tehnică.

Încă din copilărie a avut preocupări artistice fără a avea o pregătire în acest sens : a făcut sculptură în rădăcini, sculptură în coajă de pin (bărcuţe), pirogravură, obiecte din ceramică pictată, sculptură ornamentală pe toiege de drumeţie, lucrări de traforaj, piese de şah şi sculptură plană: „Prima sculptură în volum (3D)  am făcut-o după ce am văzut lucrările artistului plastic Adrian Matei, care ştiind că mă pasionează arta plastică şi că am preocupări în acest sens, m-a încurajat să încerc să sculptez la un alt nivel.” Şi atunci, Mario Lup a realizat prima sa sculptură în lemn şi anume „Sărutul”, iar de aici a urmat prima expoziţie, apoi următoarele colective sau personale ajungând la un număr de peste 50 de lucrări, operele sale aflându-se în colecţii particulare din ţară şi străinătate, lucrările fiind foarte apreciate printre cunoscători şi colecţionari.

Din anul 2014 Mario Lup a început să lucreze şi în marmură sau în variante de materiale combinate, inclusiv din metal topit, iar din 2015 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici cu sediul la Alba Iulia.

Mario Lup a reuşit să dea putere de expresie lucrărilor sale, astfel, una dintre sculpturile reprezentative REPAUS dă foarte multă linişte, are un echilibru compoziţional teribil, a respectat dorinţa pietrei şi de aici vine foarte multă linişte, o linişte profundă pe care o simţi efectiv. Deja calcă uşor pe urmele lui Brâncuşi şi ajunge la esenţializarea formelor. Ceea ce atrage este faptul că nu se văd linii rupte, toate urmează un firesc al materiei, al naturii. De aici vine şi acea linişte de care vorbeam” Vasile Popescu – artist plastic

Mario Lup a reuşit să descopere ceea ce rodul lemnului, timpul şi mâna divină au sădit în adâncul germenului. Tainele sculpturilor sale se înrădăcinează în curgerea lumii şi în naşterea valorilor spiritului” Matei Adrian – artist plastic

004     005    006

007

Catalogul “Mario Lup – Catalog sculptură” – Mediaş, 2014, există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi il puteţi consulta la sediul Bibliotecii din Piaţa R.Ferdinand I, nr.1.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s