Sylvain Tesson “Axa lupului – Din Siberia până în India pe urmele evadaţilor din gulag”

Un jurnalist şi autor de călătorii, specializat în diferite expediţii, francezul Sylvain Tesson se hotărăşte să refacă drumul polonezului Slavomir Rawicz care a fugit din unul din lagărele Siberiei (din Iakutsi), ajungând tocmai în India la Calcutta.

Rawicz evadează împreună cu un grup de deţinuţi în anul 1941 după care îşi publică povestea, dar este contestat la apariţia cărţii, volumul fiind considerat o poveste de ficţiune.  Evadaţii au urmat doar axa est-vest, mergând doar pe jos, pe bicicletă sau călare, fapt ce-l va determina şi pe Tesson să folosească exact aceleaşi procedee ca şi evadaţii.
Pleacă din Paris, trece prin Berlin, vizitează Muzeul Zidului Berlinului unde există o sală a evadaţilor, apoi traversează toată Russia cu Transsiberianul ajungând în Siberia, la Iakutsi. Pe drum întâlneşte foşti deţinuţi din Gulag, fiecare cu diferite poveşti impresionante de viaţă, întâmpină tot felul de situaţii amuzante, bea multă votcă şi primeşte multe sfaturi privind întâlnirea cu ursul.

O carte extraordinară, plină de descieri şi aventuri. Dacă povestea lui Rawicz este adevărată sau ficţiune, vă las pe dumneavoastră să aflaţi.

axa lupului Sylvain Tesson “Axa lupului – Din Siberia până în India pe urmele evadaţilor din gulag”, Iaşi, Editura Polirom, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s